Ми вже писали про зустріч виробників часнику з Італії, Іспанії та Франції в березні 2017 року. У попередній статті були статистичні дані по ринку часнику Іспанії. Зараз з’явилися ще дані по двох ринків інших країн (на сайті freshplaza).

Наводимо переклад цієї статті.

 

 

Ціна зростає на якісний часник, тому якість має бути збережено. Це був один з основних тез, висунутих 23 березня 2017 року, під час зустрічі Контактної групи Італії, Іспанії та Франції. Захід було організовано Consorzio Aglіo россо ді Sulmona (це там, де вирощують Червоний часник) і головував Стефанія Бальдассаре і координатор Антоніо Річчі.

 

 

Ринок часнику в Італії

 

Італійський сектор представляв кооператив Fedagri Confcooperative. «У період з 2013 по 2016 рік ми виробили 29 500 тонн часнику на площі 3 300 га, збільшення виробництва склало 9%. Закупівельні ціни зросли. У лютому цього року (2017) ми досягли ціни € 3,19 за кілограм, що склало зростання на протязі сезону майже на € 1,00 . У період з 2014 по 2016 виробники продавали свою продукцію в середньому € 2,31. – € 4,24 за кілограм”.

Крім того, імпорт часнику в Італії знизився з 27000 тонн в 2013 році до 23000 тонн у 2016 році (65 мільйонів євро). Експорт знизився з 11000 тонн до 9,185 тонн (відповідно 33 млн. євро і € 30). У 2017 році очікується збільшення виробництва від 5% до 10%. У 2016 році якість була високою, почасти через погоду, яка була сприятливою для сушіння часнику.

 

 

Ринок часнику у Франції

Президент французького часникового комітету, Крістіана Пієтерс, представила дані за 2016 рік. Повідомила, що якість була доброю у білих і фіолетових сортів, червоні сорти зіткнулися з проблемами, викликаними фузаріозом.

На південному заході Франції, посівні площі в 2015 році становили 1 564 га, а в 2016 році було 1 713 га. В департаменті Дром на південному сході Франції, площа також збільшилася з 2 660 га до 2 750 гектарів.

У 2015 році обсяг виробництва склав 7 300 тонн, у 2016 році зріс до 21 200 тонн за рахунок високої продуктивності і збільшення посівних площ.

Ми очікуємо, що площа буде збільшуватися і далі в 2017 році.

Ціна на білий часник зросла з € 2,29 в 2011 році до € 3,26 за кілограм в 2016 році.

На фіолетовий часник зросла з € 2,74 до € 3,48 за кілограм.

Червоний часник має стабільну ціну € 4,77 за кілограм.

Роздрібні ціни склали від € 8,34 до € 9,44 за кілограм. Імпортний часник, в основному з Іспанії зріс з € 8,36 до € 8,88 за кілограм.

Зростання площі становить 10% у 2017.

Середня врожайність становить: рожевого часнику 5 тонн на гектар, білого часнику – 8 тонн на гектар.

 

 

Ринок часнику в Іспанії

 

Хосе Антоніо  вказав, що іспанський сезон 2016 року був хорошим, з високим виходом з точки зору обсягів реалізації та цін, що склалося частково через падіння врожаю в Китаї.

Ми були в змозі отримати вигоду. Іспанія зібрала 200 000 тонн часнику з  загальної площі 21 000 га.

Було експортовано 150 000 тонн.

Експорт виріс в Південну Африку, Сполучені Штати, Японію і на Тайвань.

Іспанія експортувала на 10% менше в ЄС, ніж в минулому році (близько 100 000 тонн). У 2017 році очікується збільшення на 5% до 10%.

Іспанія завершила сезон без запасів і була не в змозі задовольнити всі запити.

Наступне засідання відбудеться у Франції в 2018 році.

 

 

 

 

Оригінал статті і фото з : www.agf.nl

 

 


Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment