Зниження посівів часнику у Кастилії-Ла-Манча та решті частини Іспанії

Посіви часнику у Кастилії-Ла-Манча та решти Іспанії скоротилися через посуху. Це один з основних висновків, зроблених асамблеєю Національного бюро часнику (La Mesa Nacional del Ajo), проведеного у місті Лас-Педронарес, Куенка (Las Pedroñeras, Cuenca). Особливо посуха вплинула на два основні виробничі регіони – Кастілья-Ла-Манча та Андалусія, які крім того відчули значне скорочення обсягу водопостачання.

 

Представники Андалусії (Andalucía), Мадрида (Madrid), Кастилії (Castilla), Леона (León), Естремадури (Extremadura) та Кастілья-Ла-Манча (Castilla-la Mancha), які були присутні на нараді, також оцінили рівень збереженого часнику та зафіксували внутрішню та зовнішню ситуацію на ринку.

Початок нинішнього сезону було названо президентом Національного бюро часнику Хуліо Басете (Julio Bacete) як «потрясіння, погана погода та сильний тиск на оптову торгівлю», на якому закінчився хороший цикл із двох попередніх сезонів. Виробники без об’єктивних причин піддалися тиску ринку, йдучи на приводу новин від заінтересованих країн про збільшення урожаю, зниження цін у Китаї та глобальні наслідки всього цього.

У минулому році, процвітання сектора спонукало багато нових фермерів зайнятися вирощуванням часнику, однак без належної інфраструктури зберігання вони втратили не лише свої нерви, але й урожай, продавши його за заниженою ціною, не маючи підстав на це. Збиток є непоправним.

На щастя, цей неправильний старт кампанії був виправлений у наступні місяці. На даний час складські ціни на оброблений часник знижені на 15-20% в порівнянні з попереднім сезоном за ці ж дати, рівень цін прийнятний та становить близько 1800 € / т за весняні сорту й € 2,500 / т за фіолетовий сорт.

Виробничий рекорд Іспанії сезону 2016-2017 рр .

Станом на серпень, дані офіційної статистики Міністерства сільського господарства та рибальства, продовольства та навколишнього середовища (Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente), озвучені на засіданні Асамблеї, свідчать про досягнення високих рекордних показників виробництва в останньому сезоні – більше 260 000 тонн врожаю з площ близько 26 000 га. Надані цифри говорять про збільшення посівів на 25% у порівнянні з попередньою кампанією і майже на 30% обсягів виробництва.

Також був проаналізований Індекс цін походження і призначення продуктів харчування (IPOD), який показує на необґрунтоване падіння цін в 2017 році на часник. Так, станом на травень ціни впали на 300%, при цьому продукт не був переведений на внутрішнє споживання та роздрібна ціна становила вище € 5 / кг.

Іспанія на міжнародному ринку

До липня 2017 року, згідно з даними COMEXT (HTML-інтерфейс, що надає громадськості базу даних зовнішньої торгівлі Eurostat), експорт Іспанії, як в країни ЄС, так і в країни, що не входять в ЄС, залишався на рівні, аналогічному 2016 року. Причому країни ЄС є основними клієнтами Іспанії, з середніми цінами € 2,40 / кг.

Середні ціни експорту в країни, що не входять в ЄС, знижуються з € 2,10 / кг в 2016 році до 1,80 євро за кг в 2017 році. Що позначається на загальній експортної ціни для всіх країн, яка знижується з € 2,30 / кг до € 2,10 / кг. Якщо такий темп експорту продовжиться в 2017 році, то показники цього року будуть близькі до аналогічних показників 2016 року, та призведуть до незначного падіння середніх цін.

Роль Китаю невідома

При наявності на зберіганні понад 3000 мільйонів тонн часнику Китай ще не сказав свого останнього слова. Однак його сьогоднішня присутність на європейському ринку дуже слабка. Так, Китай, який є основним постачальником для ЄС, експортував у цьому році 18 000 тонн. У 2016 році обсяг становив 45 000 тонн.

За даними EUROSTAT, ціни на імпортний часник в ЄС збільшились в середньому з € 2 / кг до € 2,30 / кг. За обсягами виділяється Єгипет та Перу, до липня вони вже перевершили загальний показник за 2016 рік.

Що стосується Іспанії, імпорт часнику був низьким – 1738 тонн, порівняно з 7555 тоннами у 2016 році. Станом на липень середні ціни на часник будь-якого походження збільшились з 1,70 євро / кг до 2,50 євро / кг. Основним постачальником для Іспанії є Франція – 400 тонн, далі йдуть Португалія – 316 тонн та Перу – 204 тонн.

Національне бюро часнику запланувало ще одне засідання на початку наступного року в мадридському місті Мората-де-Тахунья Morata de Tajuña. На нараді, як зазвичай, буде зроблена приблизна оцінка прогнозів наступній кампанії та еволюції ринку.

 

Український часниковий кооператив “УкрАП” пропонує:

(050) 657 74 75; (067) 446 52 95


Джерело:

eldiario.es


Розмістив: Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment