Види і сорти часнику – світова класифікація

Сорти часнику по різному класифікують в окремих країнах. Міжнародних стандартів у цьому питанні немає. Розглянемо основні варіанти видів підвидів груп і сортів часнику.
 
 
 
 



 
 
 
 

Види часнику розрізняють:

По здатності утворювати стрілки

  • стрілкуючі
  • нестрілкуючі

 

За вмістом ефірної олії

  • столові сорти- з вмістом 0,2-0,4 мг на 100 г (гострі), це як правило – стрілкуючі
  • технічні сорти – з вмістом 0,5-0,9 мг на 100 г (напівгострі), це як правило – не стрілкуючі

 

За часом посадки:

  • озимі
  • ярі

Озимі сорти часнику більш врожайні, дозрівають раніше на 2 -4 тиждня, однак менше зберігаються: в звичайних умовах – до січня місяця (при регулюванні температури – 1…4 і вологості – 75% можливо зберігання до нового врожаю). Озимі сорти в основному використовуються в переробці, ресторанному бізнесі і при продажу через супермаркети.

Ярі сорти часнику зберігаються значно краще, проте мають менші розміри зубков та врожайність.


Купити часник у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81


Порівняння озимого і ярого сортів часнику

Показник Озимі сорти Ярі сорти
схематично ozimyi chesnok shema yarovoy chesnok shema
фото ozimyi-chesnok yarovoy chesnok
Час посадки Восени Навесні
Розмноження зубками і повітряними бульбочками тільки зубками
Цибулини великі голівки з великими зубками невеликі головки
Зберігання Гірше зберігаються. Терміни: звичайні – до грудня, січня, чи до лютого-березня – при зберіганні в камерах Зберігються до наступного врожаю
Температура зберігання при холодному зберіганні при t -1-+3°С при холодному зберіганні при t -1-+3°С
Стрілкування Є стрілкуючі сорти Мінус: треба видалити стрілку. Якщо запізнитися, урожай знижується (іноді до 30%). Плюс — на стрілці виростають повітряні бульбочки якими можна розмножувати часник, економлячи зубки і отримуючи більш генетично чистий матеріал. Є нестрілкуючі сорти Не стрілкується Мінус: розмножити можна лише зубками.
Термін дозрівання середина липня кінець липня-початок серпня
Вегетаційний період 110-120 днів для стрілкуючих сортів 75-90 днів для не стрілкуючих 90-110 днів
Врожайність 6-8 т/га без штучного поливу та 12-16т/га при краплинному зрошенні 4-6 т/га
Середня маса цибулини 40-80 гр 35-40 гр
Період продажів Оптимальний термін використання: літньо-осінній яру продукцію доцільно використовувати в зимово-весняний період

Сорти часнику

Існує приблизно 600 культивованих суб-сортів часнику в світі. Більшість з них виникли з небагатьох основних типів, які росли в різних умовах і виробили свої власні характеристики протягом століть. Єдиної, загальновизнаної у світі, класифікації сортів часнику на даний момент не існує. Тому питання “які бувають сорти часнику” не завжди має чітку відповідь. Для визначення взаємозв’язків між групами сортів, проводяться генетичні дослідження в різних країнах. На підставі таких досліджень в США було виділено 10 основних сортових груп часнику в світі.

Класифікація світових сортів часнику в США

Klassifikatsiya sortov chesnoka В США весь товарний часник у світі поділяють на два підвиди:

  1. Hardnecks – твердостеблові- близьке до нашого визначення стрілкуючі озимі
  2. Softnecks – м’якостеблові- близьке до нашого визначення нестрілкуючі ярі

Найголовніша відмінність між ними – це наявність або відсутність стебла, яке зростає від коренів крізь цибулину.

Твердостеблові сорти часнику (hardnecks) формують стрілку на якій утворюється кошик з бульбашками (воздушкою). Воздушка може бути висаджена в землю, і на наступний рік сформує однозубку. Цибулина твердостеблових сортів складається з одного шару зубков правильної форми, як правило в кількості від 4 до 12 штук. Ці сорти, як правило, краще ростуть в районах з більш суворими зимами і дають більший урожай. В кулінарії (а значить і для споживача) відмінність hardnecks в тому, що по-перше, самі стрілки їстівні і досить часто використовуються в стравах, особливо східної кухні. По-друге, твердостеблові (стрілкуючі) сорта, мають більш багатий смак, вони гостріше і в цілому, більш “часночніше”.

М’якостеблові сорти часнику (softnecks) мають більшу кількість зубков – від 8 до 20 у цибулині, буває і близько 30. Зубки неправильної форми, розташовані в два і більше шарів. У стресових умовах (наприклад надлишок або недолік вологи) мякостеблові сорти можуть випускати кошик з повітряними бульбашками. Ці бульбашки можуть утворитися трохи вище цибулини або навіть у самій цибулині. Мякостеблові сорти краще зберігаються – в оптимальних умовах до року, на відміну від твердостеблових, які зберігаються 4-6 місяців. За смаковими якостями сорти softnecks, як правило, м’якше і менш гострі.

Детальніше про сортови групи часнику

Зазначені підвиди часнику розділені на 10 сортових груп:

Сортові групи Фото цибулини
Артишок – Artichoke chesnok sortovoy gruppy artishok
Сріблясто-білі – Silverskin chesnok sortovoy gruppy serebryanno-belyye
Тюрбан – Turban chesnok sortovoy gruppy tyurban
Креол – Creole chesnok sortovoy gruppy Kreol
Азійські- Asiatic chesnok sortovoy gruppy aziatskiy
Рокамболь – Rocambole chesnok sortovoy gruppy Rokambol
Порцелянові – Porcelain Chesnok sortovoy gruppy Farforovyy
Фіолетово-смугастий стандартний – Standard Purple Stripe Chesnok sortovoy gruppy fioletovyy standart
Фіолетово-полосатий глянсовий Glazed Purple Stripe Chesnok sortovoy grupy fioletovyy glyantsevyy
Фіолетово-смугасті матові – Marbled Purple Stripe Chesnok sortovoy gruppy fioletovyy matovyy

І вже кожна група включає величезну кількість сортів

Класифікація сортів часнику у Франції

У французів все трохи простіше. Вони виділяють два типи часнику:

  1. весняний
  2. осінній

і чотири групи сортів часнику:

  1. білі
  2. фіолетові
  3. рожеві зі стрілкою
  4. рожеві без стрілки

klassifikatsiya sortov chesnoka vo frantsii
 
 
 




 
 
 

Класифікація сортів часнику в Іспанії

Іспанія, поряд з Францією є найбільшим виробником часнику в Європі. Однак особливої іспанської класифікації сортів нами не виявлено. Вони використовують як американську так і французьку модель. klassifikatsiya sortov chesnoka v ispanii


фото з сайту filareefarm.com


Автор: Андрій Марченко


 

Ще про вирощування часнику

Особливості посадкового часнику : насіння, зубки, однозубки

Грунт під часник – досвід промислового вирощування

варианты посадочного чеснока чеснок в корзинке на поле

Leave A Comment