Українські часниківники в Іспанії

Виробництво часнику в Іспанії викликає у нас величезний інтерес. Іспанія лідер з вирощування часнику в Європі. Місцеві фермери середньою врожайністю вважають 16 тонн з гектара.

 

Тому ми дуже вдячні учаснику нашої спільноти часниківників Роману Пасічнику, який з діловою поїздкою відвідав часникові місця Іспанії та поділився своїми враженнями про те, як вирощують часник в Іспанії.

 

Грунт

Грунт на полях з часником, які довелося подивитися, здався гіршим, ніж в Україні. Дуже часто він сильно кам’янистий. Однак  в цілому він  більш пухкий, що зручніше для вирощування часнику.

Крапельного поливу не зустріли. Для зрошення використовуються старі системи дощування. І як пояснив місцевий часниківник, це не тому, що перевагу має якась з однієї систем зрошення, а в зв’язку з особливостями земельних відносин.

Виробники часнику, як правило, не мають у власності земельних ділянок. Через сівозміни вони щорічно змінюють місце вирощування часнику. І за деякий час склалася певна система орендних відносин – землевласники здають часниківникам на сезон поливні поля. Тому виробник часнику не вкладається в крапельне зрошення, а використовує, часто застарілу систему зрошення яка наявна на полі, і частіше це дощування.

Слід зазначити, що вартість оренди дуже висока і становить 1500 євро за гектар в сезон.

Середній часниківник в Іспанії вирощує часник на площі від 50 до 150 га.

Підготовка грунту перед посадкою полягає в проведенні однієї оранки і однієї культивації. І через три дні вже проводять посадку.

Грунт в Іспанії в яку садять часник

Грунт в Іспанії в яку садять часник

 

 

Що садять

За словами самих фермерів, найбільше поширення у промисловому вирощуванні часнику в Іспанії, отримали китайські сорти часнику. Ці сорти були завезені 15-20 років тому, акліматизовані і з них вивели чистий посадковий матеріал.

Сорти розподіляються просто – білий, рожевий, фіолетовий

Цибулини, звичайно, виглядають шикарно. Розмір великий. Зубки рівномірні, в кількості 8-10 шт.

Іспанський часник на долоні

 

 

Посадковий матеріал

Окремо варто сказати про посадковий матеріал. Іспанці також саджають у себе часник протягом трьох циклів, тобто до третьої репродукції. Для поновлення садивного матеріалу вони купують його у спеціальних розплідниках-лабораторіях, які вирощують чистий посадковий матеріал без вірусів і захворювань in-vitro (з пробірки). Грубо кажучи – це коли виділяється з зубка часнику  одна точка росту і вирощується в живильному середовищі пробірки.

Це значно спрощує завдання часниківників по вирощуванню гарного врожаю, оскільки на початковому етапі вони гарантовано отримують вільний від захворювань і якісний посадковий матеріал.

 

 

 

Коли садять часник в Іспанії

Тут теж є особливість. В силу м’якого клімату іспанці спеціально планують проведення посадки часнику протягом досить тривалого часу – з кінця вересня по грудень. Таким чином, вони не поспішаючи можуть висадити значні площі. А ще це також призведе до рівномірного збирання врожаю протягом більш тривалого періоду.

Фото, зроблені в грудні.

 

поле часнику в Іспанії

 

втеча молодого часнику в Іспанії в грудні 2016 року

 

Механізація вирощування

Зрозуміло, що з причин дорогої робочої сили (мінімум 10 євро за годину), іспанці прагнуть до максимальної механізації виробництва часнику.

Найбільш популярні марки використовуваних механізмів це JJBroch і Zocapi.

Знову ж, зверніть увагу – всі фото зроблені в грудні 2016, вгорі на фото можна бачити що часник вже пустив три листки і поле “зазеленіло” і в той же час ще йде посадка на сусідньому полі (фото нижче).

Саджалка для часнику іспанської фірми Zocapi, йде посадка часнику

 

Підготовка до посадки

Лущення проводять механічно. Що цікаво, перед лущенням обов’язково прогрівають часник (тим же способом, що і після збирання часнику ріжучим комбайном), для того щоб легше поділялася цибулина.

Протруювання зубків також проводиться механічно в бункері з форсунками.

машина для разлущивания (поділу) на зубки часнику іспанської фірми Zocapi

машина для обробки зубків часнику протравлювачем перед посадкою іспанської фірми Zocapi

 

Прибирання врожаю

80% використовують ботвовяжучий комбайн. Пучки з часником залишаються на полі і через 3-5 днів там же обрізають стебла і корені з використанням секаторів. Що цікаво – у середньому один працівник (мароканець, як правило) обрізає 350 кг часнику в день. Я відверто скажу, що рекорд на нашому господарстві 167 кг :((

Якщо використовується комбайн, який обрізає ботву, то після прибирання обов’язкове примусове просушування часнику.

 

 

Собівартість часнику в Іспанії

При високій ціні на землю і робочу силу, але за рахунок високої врожайності собівартість вирощування часнику в Іспанії (зі слів самих фермерів) становить 60-70 євроцентів за кг, тобто близько 22 грн.

 

 

Кооперація часниківників в Іспанії

Кооперація дуже поширена . Як правило, кожен виробник часнику є учасником мінімум одного кооперативу.

Суть кооперації полягає в тому, щоб (не скажу що так по всій Іспанії, це зі слів тих фермерів з якими спілкувалися):

  • налагоджувати спільний збут готової продукції – всі партії часнику укрупнюються, калібруються, фасуються і продаються від імені кооперативу
  • проводити централізовану закупівлю засобів захисту рослин за більш прийнятними ніж в роздріб цінами
  • деякі кооперативи мають свої лабораторії з вирощування посадкового матеріалу суто для своїх фермерів

 

В цілому поїздка була дуже корисною і крім цікавої інформації призвела до налагодження кількох ділових контактів, які, сподіваємось, допоможуть нам краще розвивати часниковий бізнес в Україні.

 

цех по фасуванню та упаковці часнику в Іспанії


Атор: Роман Пасічник


Інформацію підготував – Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.

4 Comments

  1. Володимир-Reply
    28.12.2016 at 23:34

    Дякую за корисну інформацію. Планую розширюватись в найближчу 5-річку, то ж отримав багато корисного для себе.

  2. Garleac-Reply
    03.01.2017 at 16:45

    Looking for possible to try samples of your variety Promtheus.

    • Andrey-Reply
      03.01.2017 at 17:32

      You can specify your contact details?

Leave A Comment