Туреччина: проблеми виробництва та імпорту часнику

Анкара – 21.09.2015. Виступ голови Турецького союзу сільськогосподарських палат з приводу ринку часнику в Туреччині.

 

Голова Турецького союзу сільськогосподарських палат (TZOB) Щемси Байрактар, заявляє про необхідність скоротити імпорт часнику за рахунок збільшення його виробництва. “Часник, який вирощується турецькими господарствами продається за ціною € 1,50-1,80 за кілограм, китайський часник імпортується за € 2,87. Незважаючи на розумну ціну місцевого часнику, як і раніше імпортується близько 4000 тонн, що не правильно “, сказав він.


Купити український часник у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81, Київ


garlic-in-Turkey

Китай перший у світі по часнику, провінція Кастамону – перша в Туреччині

У 2013 році 24,3 млн тонн часнику було вироблено в світі, 80 відсотків було вироблено в Китаї, Індія виробила 5,2 відсотка, і Південна Корея 1,7%, пояснює Байрактар, додавши:

“За Китаєм, Індією, Південною Кореєю з виробництва часнику слідує Росія, Бангладеш, М’янма і Узбекистан. Наша країна має 0,4% частки у світовому виробництві і займає 17-е місце. В період 2007-2012 рр, наше середньорічне виробництво було на рівні 80 000 тонн часнику, у 2013 – 87 000 тонн, і 91 000 тонн в 2014 р. Цей рік (2015) оцінюється в 95-96 000 тонн. У провінції Кастамону виробляє більшість часнику – 21,8% часки. Кахраманмараш виробляє 12,8%, 11,7% Газіантеп, Караман 6,3%, 6,2% Аксарай, Баликесір 5,8%, 4,6% Хатай, Токат 4% та Адіяман з 3,5% “.

Весь сушений часник і 90% обробленого надходить з Китаю

garlic-in TurkeyУ Туреччині існує потенціал для подальшого збільшення виробництва, але, незважаючи на це потреба задовольняється за рахунок імпорту. Байрактар -повідомив:

«Сухого, свіжого і переробленої часнику ми имортировали в 2014 році в розмірі 3896 тонн на суму $ 10 940 432. З них 2676 тонн сухого часнику і 1193 тонн переробленого часнику. Весь сухий часник і 90% обробленого, імпортується з Китаю. Незважаючи на існуючий виробничий потенціалу нашої країни, ми імпортуємо часник і підтримуємо виробників інших країн. Це втрати не лише наших виробників, але також і наша країна несе економічні втрати через витрати іноземної валюти. Якщо збільшиться виробництво то не буде необхідності імпортувати.»

Для того, щоб контролювати імпорт часнику Міністерство економіки зберегло ввізне мито, введене з 2006 року: для свіжого і сушеного часнику воно дорівнює $ 2000 за тонну, для імпорту переробленого часнику – $ 3000 за тонну. У 2014 році мито на оброблений часник збільшилося до $ 4000 за тонну.

Щоб зупинити втрати турецьких виробників часнику, і, щоб запобігти витрати валюти, Байрактар приходить до висновку, що Туреччина потребує збільшення внутрішнього виробництва часнику.

Джерело: www.tzob.org


Автор: Андрій Марченко


Ще про часник як бізнес та ринки часнику:

  1. Іспанія: огляд виробництва і ринку часнику
  2. Китай: внутрішні ціни на часник у січні 2016

Leave A Comment