Ціна на часник в Іспанії підвищується на сильному зовнішньому попиті

В продовження нашої попередньої статті “Іспанія: огляд виробництва і ринку часнику” – ще кілька штрихів до чесночного бізнесу в Іспанії.

Пропонуємо вашій увазі інформацію про закупівельні ціни на часник у фермерів в Іспанії. Дані взяті нами з інтерв’ю іспанського фермера на сайті eleconomista.es, опублікованого в січні 2016 року.

 

Ціна на часник з Іспанії зростає. Хороший урожай в Андалусії, разом з високою якістю, стимулює експорт до Бразилії, де іспанський часник користується гарним попитом. Таке збільшення експорту призвело до відсутності часнику в Іспанії з-за чого внутрішня ціна зростає.

Фермери отримують сьогодні ціну, яка значно відрізняється від закупівельних цін минулих років. “В даний момент фермери отримують від 1,40-1,50 євро за кілограм, тоді як в минулому році отримували близько 80 центів. А якщо ми порівняємо ціну на часник трьома сезонами раніше, так вона була на рівні близько 35 центів за кілограм” говорить Фернандо Гомес Естебан, виробник часнику з іспанського селища Портільо.

Три роки тому ситуація була протилежна нинішньої. В Андалусії був неврожай і часник був низької якості – це призвело до зниження експорту і до низьких цін на часник слабкого товарного вигляду.

Купити часник з України у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81

 

Ціни на часник дуже нестабільні від урожаю до урожаю. “Цілком прийнятною ціною, яка забезпечує стабільність в галузі, є 1,20 євро за кілограм”. На падіння цін часто впливають хороші закупівельні ціни протягом пари сезонів. В наслідок хороших цін багато фермерів звертають увагу на вирощування часнику, збільшуючи загальні посіви. У наступний сезон це призводить до наявності надлишку товару на ринку і, як наслідок, ціни падають.

Іспанські фермери оцінюють стартові витрати на вирощування часнику на рівні близько 7000 євро на гектар. З гектара в середньому вони отримують 10-12 тонн врожаю часнику.

Поточна ціна часнику на оптових ринках (на січень 2016 року) перебувати на рівні близько 2,50 євро за кг

Тобто, як і в більшості культур, основнаий прибуток зосереджений не у виробника, а у торгових мережах.

Отже, багато виробників прагнуть продавати часник на експорт, де пропонуються більш високі ціни.

Крім Бразилії іспанський часник добре експортується в Польщу, Францію, Італію й особливо північні країни Європи

За матеріалами сайту http://www.eleconomista.es/


Автор: Андрій Марченко


Leave A Comment