Підсумки часникового сезону в іспанській провінції Бадахос

До нашої уваги потрапила цікава інформація про підсумки часникового сезону 2015-1016 років в одній з іспанських провінцій. З цієї інформації можна почерпнути відомості про закупівельні ціни на іспанський часник, вартість оренди полів та інше.

Місто Асеучаль в провінції Бадахос свого часу заслужило славу «часникової столиці» цього регіону, і має всі шанси підтвердити своє звання, завдяки одному з найбільш вдалих сезонів за останні роки. Вже зараз можна говорити про високу якість отриманої продукції та перспективу хорошої ціни.

chesnok-v-ispanii-1

У цій місцевості часник є звичною культурою і тутешні жителі вивчили усі його «примхи», адже традиції, технології та секрети вирощування цієї культури передавались протягом кількох поколінь. Наприклад, місцевий фермер Франсіско Посо Монтехано продовжує сімейну справу, яку розпочали ще його батько з дідом. Сьогодні він очолює один з двох кооперативів виробників часнику у регіоні Тьєрра-де-Баррос, що налічує понад 5 000 жителів. Коли мова заходить про цьогорічний урожай, на його обличчі з’являється усмішка. Він розраховує продати урожай по ціні вище одного євро за кілограм. Це непогано, враховуючи минулорічну ціну, що складала в середньому 0,80 євро, а тим більше, оглядаючись на результати 2012 року, коли часник коштував усього 56 євроцентів.

chesnok-v-ispanii-2

Одна з головних причин росту прибутковості – зниження конкурентного тиску з боку основних світових гравців, зокрема Китаю. «Там виробники зазнали великих збитків через повені у багатьох регіонах, тому ціна на іспанський часник виросла як на міжнародному, так і на внутрішньому ринку», говорить Франсіско Посо. Очолюваний ним кооператив «Ajos Tierra de Barros», що виник лише 2012 року, як спілка 35 виробників, виріс до 50 учасників, що зібрали цього сезону понад 2,9 мільйона кілограм часнику із загальної площі 172 га.

chesnok-v-ispanii-3

Один з членів кооперативу, 27-річний Хуліо Сезар Мелендес Герреро, вирощує часник усього на 7 га землі, проте урожайність в його господарстві сягнула більше 23 тон з гектара, що надзвичайно добре у порівнянні з минулим роком, коли вдалось зібрати лише 30% від запланованого врожаю.

chesnok-v-ispanii-4

«Часник потребує регулярної зміни землі для хорошого врожаю, проте в регіоні, де його вирощують повсюди уже понад 40 років цього досягнути складно», говорить молодий фермер. Щоб налагодити сівозміну йому довелось орендувати кілька ділянок на межі регіону. Оренда зрошуваних земель обходиться йому у 1200 євро на рік, хоча ділянки, де відсутня система поливу, а є лише колодязь, коштують всього 500 євро на рік.

chesnok-v-ispanii-5

Це ціна, яку доводиться платити заради майбутніх прибутків, адже кожен гектар часнику приносить щонайменше 10-12 тон продукції, яку можна реалізувати за ціною від 0,6 до 1 євро за кілограм. А це мінімум 7 000 євро у підсумку. Чверть цьогорічного урожаю Хуліо вже продав фасованим у сітки по одному кілограму за ціною від 2 до 3 євро, що поклало дуже непоганий початок прибутку за сезон.

 

chesnok-v-ispanii-6

 

 

 

Купити часник український у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81

 

Місце Іспанії на світовому ринку часнику.

Світове виробництво часнику має чотири географічних центри:

  • європейський, чи, вірніше, середземноморський, до якого входять Іспанія, Франція, Італія, Туреччина, Єгипет, країни Східної Європи та Північної Африки;
  • північноамериканський, який включає США та Мексику;
  • південноамериканський, до якого відносять Аргентину, Чилі, Бразилію;
  • азійський, що складається з одного Китаю, проте саме на нього припадає 80% світового обігу цієї культури.

 

chesnok-v-ispanii-7

Іспанія посідає перше місце серед виробників часнику в європейському регіоні, але й межах цієї країни часник росте не всюди. Найбільше його збирають у провінції Кастилія-Ла-Манча, тут же отримують і найбільш якісну продукцію. Китайський часник на місцевому рику є досить конкурентоспроможним, адже імпортна продукція пропонується за такими цінами, яких не може запропонувати іспанський виробник. Головна причина такого явища – велика різниця між вартістю оплати праці в Китаї й Іспанії. Також азійські виробники можуть демпінгувати ціну за рахунок дуже великих об’ємів продукції.

 

chesnok-v-ispanii-9

Місцеві виробники не в змозі поставляти на ринок часник тієї ж вартості, що й імпортний, тому в них лишається один шлях – вирощувати часник кращої якості, ніж китайський.

Посів часнику в різних регіонах Іспанії починається з вересня по жовтень, з тим щоби розпочати збір близько 15травня. Цьогоріч початок збору припав на кінець травня, тому що в квітні стояла доволі прохолодна погода. Але, хоча врожай і зібрали трохи пізніше, проте він досить значний і хорошої якості. Всі місцеві кооперативи мають повністю завантажені склади, де часник калібрується та зберігається одразу після доставки з поля. Калібрування відбувається механізовано на фракції розміром від 38 до 70 мм.

chesnok-v-ispanii-10

Кооператив, очолюваний Монтехано, має склад площею 8000 м2, де можна закласти на сушіння та зберігання в коробках до 4 000 тон часнику. Після просушування протягом місяця, урожай йде на реалізацію, або закладається до 8 холодильних камер, що загалом можуть зберігати 2 000 тон продукції. Цей об’єм можна витримувати охолодженим тривалий час, очікуючи зростання попиту та ціни.

chesnok-v-ispanii-11

Перед надходженням до продажу, часник прогрівають у спеціальній камері до 30 оС, а потім передають до фасувального заводу. Там ретельно відбирають кращі головки одного розміру, які будуть продані в супермаркети, фасованими в невеликих сітках. Пошкоджені головки завантажують у іншу машину, яка розділяє їх на зубки, відпарює та знімає шкірку. Очищені зубки на конвеєрі відбираються та поліруються вручну. Ця продукція надходить переважно до м’ясокомбінатів. «Пошкоджені головки продаються дешевше» – говорить Посо Монтехано, «Але понад 80% урожаю належить до першої категорії».

chesnok-v-ispanii-12

Наступним етапом виробництва є знезараження часнику. З цією метою його почергово занурюють у дві ванни: з речовиною для дезінфекції та з розчином антиоксидантів, які нейтралізують залишки цієї речовини на голівках. Лише після цього відбувається упаковка товару. В кінцевому результаті на прилавки потрапляє часник, фасований в сітки різної місткості – від 0,5 до 6 кг.

chesnok-v-ispanii-13

Більшість урожаю продається всередині країни, особливо в тих регіонах, де часник не вирощують, наприклад на Канарських та Балеарських островах, проте експорт часнику нарощується з кожним роком. Традиційно найбільшим покупцем є сусідня Португалія, багато продукції надходить також до Англії, Німеччини, Італії, Східної Європи та Північної Африки. Останнім часом експортерам вдається налагоджувати поставки також до США, Бразилії та інших віддалених ринків.

chesnok-v-ispanii-14


Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальні новини про бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook

Leave A Comment