Перспективи грецького часнику

 

Греки мають намір розширити виробництво часнику для забезпечення внутрішнього ринку, незважаючи на те, що китайський та іспанський часник покривають потреби країни.

 

З допомогою організованих заходів і цільових державних заходів, розвиток виробництва часнику в Греції є досить перспективним.

Так, на думку греків, місцевий часник має сильні якісні переваги перед імпортованими часником. Але, за словами часниководів, розширення виробництва вирощування часнику залежить від врегулювання на державному рівні питання щодо сертифікації насіння місцевого виробництва. Вирощування з яких, вважають вони, згодом призведе не до такого масивного імпорту продукту з Китаю та Іспанії.

Однак, для просування цього питання необхідні організовані колективні дії фермерів у співпраці з Міністерством економіки.

 

Внутрішній ринок

В останні роки урожай часнику в країні показує тенденцію до збільшення, проте в цілому залишається недостатнім для задоволення внутрішнього ринку споживання.

На поточний рік, у Греції часник вирощують на площах близько 1250 га із загальним обсягом виробництва 9700 тонн.

Найбільш важливими виробничими часниковими районами є місто Лариса (грец. Λάρισα) та село Нея Віса (грец. Νέα Βύσσα).

Є також кілька окремих сортів часнику, які вирощуються в конкретних областях Фракії (грец. Θράκη), Эвбея (грец. Εύβοια), Пелопоннес (грец. Πελοπόννησος), Platykampos (грец. Πλατύκαμπος).

Кінцевий продукт грецького виробництва призначений в основному для внутрішнього ринку. А також експортується в Канаду, Кіпр, Північно-Центральну Європу та ін. Невеликі партії з регіону Нея Віса відправляються до Болгарії та Німеччини.

 

 

Український часниковий кооператив “УкрАП” пропонує:

(050) 657 74 75; (067) 446 52 95

 

Обсяги і ціна

З-за попиту, тенденція зростання продуктивності культури знаходиться на підйомі.

Так, у минулому році середня врожайність на гектар становила 6 тон, в цьому році очікується 10 тон.

Незважаючи на морози, які призвели до втрати близько 5% -10% врожаю, ніяких інших проблем не виникало. Тому, якщо погода буде сприятливою, врожай очікується хорошим.

Зростання ціни порівняно з минулим роком поки не прогнозується. Так, у 2016 році ціна становила EUR 2,25 за кг. В попередні роки в середньому – EUR 1,50 за кг (не покривала витрат виробництва).

 

Загальні тенденції

Останнім часом культура вирощування часнику в Греції показує поступовий прогрес. Все більше фермерів переорієнтовуються на вирощування часнику. Молоді виробники вважають, що цей продукт може забезпечити їм більш гідний дохід.

За оцінками фахівців, кожен рік земля під посів часнику буде рости в математичній прогресії.

І дійсно, незважаючи на те, що ринок заполонений імпортованим часником, грецький споживач все ж таки віддає перевагу часнику місцевого виробництва.

 


http://www.ypaithros.gr/


Розмістив: Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment