Перевірена користь часнику – дослідження та відгуки

Раз вже ми займаємося вирощуванням часнику, то вирішили зібрати всю доступну і, по можливості, достовірну інформацію про користь і шкоду часнику.
 
 
 
 



 
 
 
 

В Інтернеті є величезне різномаїттся «експертних» думок щодо часнику: починаючи від того, що це чи не еліксир вічного життя і закінчуючи тим, що часник проникає в мозок і вражає його.

Ми постаралися вибрати те, що підтверджено дослідженнями. Посилання на ці дослідження – наводяться.

Якщо у Вас є власний досвід використання часнику, то будь ласка, поділиться ним в коментарях до даної статті.

Зміст:

Харчова цінність часнику, вітаміни та мікроелементи
Часник містить з’єднання Алліцин з потужними лікувальними властивостями
Часник для профілактики раку
Чи є користь часнику проти холестерину?
Часник сприятливо впливає на серцево-судинну систему
Часник це природний антибіотик – (антибактеріальний ефект)
Противірусний ефект
Часник містить антиоксиданти
Часник виводить важкі метали з організму
Протипоказання

 

Харчова цінність часнику, вітаміни і мікроелементи

 

Повний перелік харчової цінності, вітамінів і мікроелементів в часнику можна подивитися на сайті USDA

Звернемо увагу на ті корисні речовини, які містяться в часнику. Розрахунок добового споживання ми взяли на 2 зубки часнику загальною вагою 9 г (по 100 грам часнику в день адже ніхто їсти не буде)

Два зубки часнику в день дають:

Елемент Основна його вплив на організм % від добової норми в 2 зубки часнику
Вітамін B-6 Регулює білковий обмін, розріджує кров, знижує кров’яний тиск 6%
Вітамін С Здоров’я всього організму, імунітет 5%
Марганець Контролює рівень холестерину 8%
Кальцій Кісткові тканини 2%
Селен Антиоксидант, зміцнює імунітет 2%
Фосфор Матеріал для клітин, бере участь у роботі мозку 1%

Часник багатий на вітамін С, вітамін В6 і марганець. Він також містить в деяких кількостях інші поживні речовини.
zubchik chesnoka

 


Купити часник оптом у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81


 

 

Часник містить з’єднання Алліцин з потужними лікувальними властивостями

Але основна користь часнику для організму людини не у вітамінах і мікроелементах, а в його ефірній олії – Алліцині.

Алліцин – це зброя часнику проти атак шкідників (бактерій, грибків, хробаків). Якщо зубок часнику не пошкоджений, то алліцина в ньому немає. Алліцин виробляється часником тільки в момент механічного пошкодження. У момент руйнування клітини часнику, два компоненти, які зберігалися окремо, з’єднуються і утворюють алліцин – природний антибіотик.

Саме алліцин надає часнику його специфічний аромат і смак.

А ось під впливом температури алліцин руйнується, і термічно оброблений часник вже не володіє корисними властивостями цієї речовини. Крім того, алліцин не стабільна речовина і досить швидко розпадається. Тому вона є тільки в щойно одрыбненому часнику, а ось в часникових препаратах його рекламована присутність є сумнівною.

Крім часнику алліцин міститься в цибулі і хроні.

Зміст алліцина в часнику близько 1,5 грама на 1 кілограм (0,23—0,74 %) посилання

golovka i zubchik chesnoka

 
 
 




 
 
 

Часник для профілактики раку

Обширна інформація про користь часнику для профілактики раку є на сайті Національного інституту раку США

Вони розглянули два види досліджень – дослідження населення (популяційні) і клінічні випробування.

Приклад клінічного дослідження:

Китай – 5000 осіб з високим ризиком розвитку раку шлунку. Одна група отримувала 200мг сухого екстракту часнику + 100 мгм селену, а друга група – плацебо. Дослідження проводилося 5 років. У групі, що одержувала часник ризик розвитку всіх пухлин скоротився на 33%, а ризик розвитку раку шлунка на 52%.

Але є і клінічні дослідження, які не показали такого помітного ефекту.

Багато популяційних (не клінічні) досліджень показали те, що люди, які споживають відносно високу кількість часнику, мають більш низький шанс розвитку таких видів раку, як рак кишечнику, шлунку, передміхурової залози, молочної залози, підшлункової залози.

Яким чином часник може впливати на запобігання раку

Захисні ефекти часнику можуть виникати з його антибактеріальних властивостей або з його здатності блокувати утворення канцерогенних речовин або зі здатності провокувати відмирання клітин.

В яких дозах вживати часник

За рекомендаціями Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я добова доза часнику для загального зміцнення здоров’я дорослих становить від 2 до 5 г свіжого часнику (приблизно один зубчик), від 0,4 до 1,2 г сухого часникового порошку, від 2 до 5 мг часникового масла або 300-1000 мг екстракту часнику , що приблизно дорівнює від 2 до 5 мг алліцина.

Є ще думка, що мінімальна ефективна доза для терапевтичного впливу – один зубок часнику з прийомом їжі 2-3 рази на день.

Національний інститут раку США визнає часник в якості одного з декількох овочів з потенційними протираковими властивостями

Користь часнику в фармацевтиці

Алліцин, який міститься в часнику, є дуже перспективним засобом у боротьбі з вже виниклими раковими пухлинами.
Оскільки він здатний знищувати клітини, то в лабораторіях досліджуються наступний варіант його впливу на ракові клітини: на уражені клітини в організмі розміщується перший компонент-попередник алліцина – фермент алліциназа, потім вводитися другий компонент – аліїн, з’єднуючись, вони утворюють свіжий алліцин безпосередньо на раковій клітині, який і вбиває її.

Дослідження проводяться в Ізраїльському Інституті Вейцмана

rezhem chesnok na doske

 

 

Чи є користь часнику проти холестерину?

З впливом часнику на «поганий» холестерин не все однозначно.

Більше двох десятків досліджень, проведених в 1970-х і 1980-х роках, стверджували, що часник знижує рівень холестерину, але ці дослідження були згодом піддані критиці за погану організацію (відсутність контрольної групи, наприклад).

Недавні дослідження показують, що часник не знижує рівень холестерину у людини.

Проте в лабораторних умовах, в пробірці, алліцин пригнічує синтез холестерину. Такі ж результати досягнуті при експериментах з тваринами. Можливо, це відбувається тому, що в лабораторії є можливість доставляти алліцин безпосередньо до холестерину.

Приклад одного з останніх досліджень:

Дослідження проводилося Школою медицини Стенфордського університету першоджерело тут

Брало участь 192 людини з помірно підвищеним вмістом холестерину. Їх розділили на 4 групи. Перша група вживала свіжий часник, друга – екстракт часнику у вигляді біодобавки, третя – часниковий порошок, четверта – плацебо.

Приймання препаратів здійснювалось 6 днів в тиждень протягом 6 місяців в еквіваленті 4 грамового зубка часнику в день.

В результаті дослідження ніяких істотних змін рівня холестерину не було виявлено ні в одній з груп.

Критики цього дослідження вказували на, можливо, низьку дозу прийняття часнику. Однак, як заперечували автори дослідження – не було навіть натяку на позитивні зміни.

Якщо є проблема з холестерином, то не варто покладатися на часник. Лікування підвищеного рівня холестерину – програма комплексна, наріжним каменем якої є зміна раціону харчування.

narezannyy chesnok na lozhke

 

 

Часник сприятливо впливає на серцево-судинну систему

Серцево-судинні захворювання, такі як інфаркти та інсульти є найбільшими вбивцями в світі.

Високий кров’яний тиск або гіпертонія, є однією з найбільш поширених причин цих захворювань.

Дослідження показали, що добавки часнику мають вплив на зниження артеріального тиску у людей з високим кров’яним тиском (огляд досліджень з 1966р по 2015р)

В одному дослідженні, екстракт часнику в дозах 600-1500 мг при прийомі протягом 24-тижневого періоду, був так само ефективний у зниженні артеріального тиску, препарат атенолол (посилання на висновки дослідження).

Щоб досягти цих бажаних ефектів доза часнику повинна бути досить високою – близько чотирьох зубчиків часнику в день.

Як правило, у людей, які вживали часник, спостерігалося зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску приблизно на 10-12 мм рт.ст. і 6-9 мм рт.ст.

Крім того, часник може розріджувати кров (знижує здатність згортання крові) – діє на зразок аспірину, що також може впливати на зниження тиску.

Відносно високі дози часнику дозволяють поліпшити кров’яний тиск у людей, які страждають гіпертонією.

narezannyy chesnok na lozhke2

 

 

Часник це природний антибіотик – (антибактеріальний ефект)

Проведеними дослідженнями (приклад № 1, приклад № 2) підтверджено, що свіжий часник володіє численними антибактеріальними властивостями.

Часник пригнічує такі бактерії як:

  • Кишкова паличка
  • Золотистий стафілокок
  • Сальмонели

А також грибок Candida

tonko narezannyy chesnok

 

 

Противірусний ефект

Алліцин, що міститься в часнику, має противірусну активність як в лабораторних, так і в природних умовах.

Дослідження, проведені Нишским університетом у Сербії, встановили віруси, чутливі до аллицину (першоджерело – тут):

  • простий герпес 1-го і 2-го типу
  • вірус парагрипу 3-го типу
  • цитомегаловірус людини
  • вірус грипу
  • вірус коров’ячої віспи
  • вірус везикулярного стоматиту
  • риновіруси типу 2

Обсягу клінічних досліджень недостатньо для того, щоб гарантовано підтвердити сталий вплив часнику на вірусні захворювання людини.

Однак, у Великобританії проводилося дослідження, при якому 146 людей розділили на дві групи і однієї впродовж 12 тижнів давали 1 капсулу екстракту часнику, а другий групі – плацебо.

Кількість хворих на застуду серед осіб, які вживали  часник, була на 64% менше, і тривалість їх симптомів тривала на 70% коротше. Посилання на дослідження

Часник допомагає запобігти і зменшити тяжкість поширених захворювань, таких як грип і застуда.

melko kroshim chesnok

 

 

Часник містить антиоксиданти

Окисне пошкодження від вільних радикалів сприяє процесу старіння.

Часник містить антиоксиданти, які підтримують захисні механізми організму від окислювального пошкодження.

У дослідженні Медичної школи Університету Анкари (Туреччина) було встановлено, що високі дози добавок із часнику, збільшують кількість антиоксидантних ферментів в організмі людини, а також значно зменшують окислювальний процес у пацієнтів з високим кров’яним тиском.

Сукупний ефект часнику по зниженню артеріального тиску і його антиоксидантні властивості, можуть допомогти запобігти розвитку такого захворювання як хвороба Альцгеймера.

Часник містить антиоксиданти, які захищають клітини від ушкоджень і старіння. Це може зменшити ризик хвороби Альцгеймера і деменції.

melko narezannyy chesnok na trekh lozhkakh

 

 

Часник виводить важкі метали з організму

Медичним університетом в Мешхеді (Іран) було проведено дослідження про вплив часнику на виведення з організму свинцю (джерело).

117 робітників акумуляторного заводу були розділені на дві групи, одна з яких отримувала екстракт часнику в еквіваленті 1200 мкг алліцина в день протягом чотирьох тижнів, а друга, відповідно, часник не отримувала.

Після закінчення терміну дослідження, було встановлено, що часник знизив вміст свинцю в крові на 19%.

Крім того, у осіб, яки приймали часник, були також знижені ознаки токсичності – головні болі і артеріальний тиск.

Дослідженням була підтверджена користь часнику – те, що часник значно зменшує вміст свинцю в організмі та симптоми, пов’язані з ним.

vydavlivayem chesnok na chesnokodavke

 

 

Протипоказання

За інформацією Центру альтернативної медицини (США)

  • Часник, є безпечним для більшості дорослих
  • Вважається, що гарантовано не токсична доза часнику для дорослої людини на добу – 25 грам (близько 5 зубків)
  • Побічні ефекти включають дихання і запах тіла, печія, розлад шлунку, і алергічні реакції. Ці побічні ефекти частіше провокує сирий часник
  • Часник може, подібно до аспірину, знижувати здатність крові до згортання. Цей ефект може бути проблемою під час або після операції. Використовуйте часник з обережністю, якщо планується хірургічне втручання або похід до стоматолога
  • Цибуля і часник токсичні для кішок і собак
  • При захворюваннях нирок, жовчнокам’яній хворобі, анемії, виразці шлунка або кишечника слід бути вкрай обережним у вживанні часнику
  • При вагітності та годуванні груддю не рекомендується приймати часник в медичних дозах, у звичайній же кількості часник, що міститься в термічно обробленій їжі, проблем не викликає

polza chesnoka v olivkovom masle

 

 

Ще раз звернемо увагу на те, що активне з’єднання алліцин діє тільки в щойно подрібненому часнику, який не зазнав впливу термічної обробки .

Отож, найкращий спосіб витягти з часнику користь, це вживати його в сирому вигляді, наприклад, видавити пару зубчиків на часниковому пресі, потім змішати з оливковою олією і додати трохи солі.

 

Ну і наостанок пропонуємо подивитися відео про те, як очистити головку часнику за 10 секунд (текст там англійською, але все зрозуміло)

 


Автор: Андрій Марченко

 


Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.

Ще статті про вирощування часнику:

Посадка часнику – час, схема, механізація

Види і сорти часнику – світова класифікація

посадка чеснока вручную схема сортовых групп чеснока

2 Comments

  1. Діма-Reply
    22.08.2016 at 00:31

    Дякую. Настільки розгорнутої інформації по часнику ще не зустрічав.

  2. Володимир-Reply
    22.12.2016 at 21:00

    Дякую за інформацію.Хочу Вашої підтримки і надалі.

Leave A Comment