Особливості посадкового часнику : насіння, зубки, однозубки

Ця стаття для тих, хто хоче перед покупкою часнику для посадки, розібратися з особливостями трьох видів садивного матеріалу: насіння часнику, зубки і однозубки.


 
 
 
 



 
 
 
 
Насіння часнику, це дещо узагальнене поняття, яке не зовсім правильно відображає відмінність посівного матеріалу. Для розмноження озимого часнику використовуються бульбочки (воздушка), однозубка (сіянка) і зубок.

Розглянемо детально особливості кожного варіанта садивного матеріалу часнику.

ВОЗДУШКА (БУЛЬБОЧКИ) ОДНОЗУБКА (СІЯНКА) ЗУБОК
насіння часнику з повітряної коробочки виростає з повітряного насіння після першого року вегетації разлущена цибулина часнику
semena-chesnoka-vozdushka-bulbochki posadochnyy-chesnok-odnozubka posadochnyy-chesnok-zubki
В травні/червні озимий часник утворює квіткові стрілки, на кінці яких, замість суцвіття розвиваються повітряні цибулинки (бульбочки). Відібрані, відсортовані і просушені восени вони висаджуються в полі. На наступний рік з бульбочок утворюються цибулини-однозубки вагою 0,5-5 г, які називають сіянкою або однозубкою.

І тільки з цієї сіянки ми отримаємо на наступний рік урожай

При цьому насіннєвий матеріал повністю оновлюється, генетично оздоровлюється.

Незаперечною перевагою є ціна і можливість самостійного швидкого розмноження.

З недоліків – період очікування результату (2 роки), і трудомісткість процесу по збиранню однозубки

Однозубка/ сіянка — це ідеальний посадковий матеріал, оздоровлений від хвороб і шкідників, він краще вкорінюється і зимує, врожайність отримуєте вже на наступний рік, цибулина завжди більш велика, немає необхідності в розлущуванні.

З мінусів – ціна на порядок вище зубка

 

Урожай з отриманої однозубки вище, ніж з зубков такої ж маси

Розлущенні зубки часнику висажені під зиму на наступний рік дадуть повноцінний урожай.

АЛЕ! вирощений таким чином часник, в силу своїх біологічних особливостей, через 3-4 роки може вироджуватися, втрачати генетичний потенціал. Різко падає врожайність, збільшується або зменшується кількість зубків, зменшується розмір і вага, зменшується сила росту, погіршуються його смакові якості, передаються хвороби і шкідники.

Важливо, щоб цибулина була 1-ої репродукції, без хвороб і шкідників

Ознаки виродження:

  • зубки в голівці сильно різного розміру
  • зубки зростаються один з одним
  • у зубків подвійна вершина

 


Купити посадковий часник у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81


Особливості вирощування посадкового часнику

Як виростити насіння часнику – бульбочки/воздушку

  1. Для вирощування бульбочок краще всього використовувати фіолетові сорти часнику середнього або раннього дозрівання (збір яких відбувається у двадцятих числах липня)
  2. Ознакою дозрівання бульбочок є їх всихання і розвалювання суцвіть.
  3. Відбирати суцвіття для бульбочок треба з самих сильних рослин.
  4. Обмолотити суцвіття і відсортувати бульбочки по розміру
  5. Зберігати в холодильних камерах при температурі 0 +4 10-14 днів

 

Як виростити однозубку  з бульбочок/воздушки

  1. Висаджують бульбочки восени одночасно з озимим часником або трохи раніше
  2. Прибирання, вирослих з бульбочок однозубок, відбувається на 2-3 тижні раніше ніж товарного часнику (початок липня).
  3. Зібрані однозубки висушуються в тіні
  4. Зберігання відбувається при кімнатній тепературу
  5. Посадка однозубок здійснюється восени, так само як і зубков. І з цих однозубок получается часник першої генерації.

Як виростити часник для посадки зубками

  1. Цибулини посадкового часнику після збирання повинні зберігатися в пучках, з незайманими коріннями й високим стеблом!
  2. Ні в якому разі не можна обрізати коріння та стебло, а також відшолушувати часник до посадки!

 

Підготовка до висадки садивного часнику

 

ВОЗДУШКА (БУЛЬБОЧКИ) ОДНОЗУБКА (СІЯНКА) ЗУБОК
1. Поділ цибулин на зубки
1. Сортування за діаметром 1. Сортування за діаметром 2. Сортування за діаметром
  • великі – 6-8мм
  • середні – 4-5 мм
  • дрібні – 3-4 мм
  • великі – 14 мм
  • середні – 10-14 мм
  • дрібні – меньше 10 мм
  • великі – > 6г (30 мм)
  • середні – 3-6г (25мм)
  • дрібні 2-3 гр (можна у відходи)
На гектар використовується близько 1500 кг головок, що становить 1200-1300 кг зубків (точний розрахунок залежить від схеми посадки і ваги зубков).
3. Протруєння

Для знищення збудників хвороб перед посадкою зубки обробляють фунгіцидами: 3%-й розчин бенлату, експозиція 3-4 хв., 3%-й розчин фундазолу, експозиція – 1-2 хв. При протруєнні в робочий розчин додають препарат, що містить мікроелементи (Рексолін, Реаком, Акварін мікс та інші). Для знищення в насіннєвому часнику нематод проводять газацію сірчастим газом (100 г сірки на 1 м3 об’єму) в герметичних ємностях.

2. (4.) Висаджування

Кожну з відібраних груп висаджують окремо

Велика воздушка (бульбочки) відразу дасть однозубку  з якої виросте товарний часник, а з дрібних бульбочок у перший рік зростуть дрібні однозубки з яких на другий рік виростуть великі однозубки і вже з них виросте товарний часник

 


Автор: Андрій Марченко


 
 
 




 
 
 

Ще про вирощування часнику:

Перевірена користь часнику – дослідження та відгуки

Грунт під часник – досвід промислового вирощування

девушка кусает чеснок чеснок в корзинке на поле

Leave A Comment