Несправжня борошниста роса часнику (пероноспороз)

Пероноспороз або несправжня борошниста роса часнику – поширене грибкове захворювання, збудником якого є Peronospora destructor Casp. В окремих випадках призводить до знищення більшої частини врожаю вирощуваних культур.

 
 
 
 



 
 
 
 

Зазначений гриб вражає рослини сімейства Цибульні, такі як часник, цибуля, цибуля-шалот, цибуля-батун, цибулю-порей.

 

Назва

Взагалі Борошниста роса – це група хвороб рослин, які викликаються патогенними грибами. Буває два типи – несправжня борошниста роса і справжня борошниста роса. Об’єднує їх симптоматика – на уражених частинах рослин (листя, стебла) утворюються білі або сіруваті нальоти. А ось збудники захворювань різні.

Несправжня борошниста роса на часнику – це гриб Peronospora destructor Casp (сімейство Пероноспорових, з класу Оомицеты (Oomycetes))

Справжня борошниста роса на часнику – це гриб Leveillula taurica (сімейство Еризифові (Erysiphales) з класу Сумчасті гриби (Ascomycota))

 

Наукова

  • Peronospora destructor (Berk.) Casp.
  • Синонім (Syn): Peronospora schleidenii

На інших мовах

  • англійською: downy mildew of garlic
  • іспанською: Mildiu Algodonoso, Mildiu Lanoso

 

 

Збиток від пероноспорозу

В якості прикладу

У США, в штаті Джорджія у 2012 році епідемія Несправжньої борошнистої роси призвела до втрат 20-25% врожаю цибулі (на суму близько $ 18,2 млн). З-за епідемії захворювання виробникам довелося збирати врожай раніше на два тижні, в кінцевому підсумку з меншим розміром цибулин. Зараження полів коливалося від 10 до 100%.

Епідемію несправжньої борошнистої роси спровокували погодні умови – безперервні періоди вологої, прохолодної погоди з середніми низькими нічними температурами від 10 до 11 °С, з подальшою високою вологістю ранкових туманів.

 

 

Несправжня борошниста роса часнику – симптоми

  • на листях або стрілках часнику утворюються овальні або циліндричні уражені ділянки блідо-зеленого, жовтуватого або коричневого кольору ( мал. 1, мал. 2 ).
  • за сприятливої погоди (волого і прохолодно) інфіковані листя покриваються масою спорів від сірого до фіолетового кольору ( мал. 3).
  • листя скручуються і відсихають ( мал. 4, мал. 5 ).
  • захворювання починає вражати цілі ділянки поля (мал. 6, мал. 7)

Лист цибулі з симптомами захворювання - пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі

 

Лист цибулі з симптомами захворювання - пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі

 

симптоми захворювання пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі

 

Лист цибулі з симптомами захворювання - пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі

 

Лист цибулі з симптомами захворювання цибулі і часнику -пероноспороз (несправжня борошниста роса)

 

Поле цибулі з вогнищем захворювання - пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі

 

Поле цибулі з вогнищем захворювання - пероноспороз несправжня борошниста роса часнику і цибулі
 
 
 




 
 
 

Цикл захворювання

Період спокою

Вважається, що гриб Peronospora destructor зимує в основному у вигляді міцелію в заражених цибулинних, які залишаються в полях або в рештках рослин, зібраних але не знищених, і залишених біля полів.

Збудник також може зимувати на багаторічних цибулинних в домашніх садах.

Є підозра, що спори гриба, які зберігаються в грунті можуть безпосередньо інфікувати коріння молодих рослин цибулі або часнику.

Такі рослини стають системно інфікованими і слугують в якості центрів поширення інфекції на промислових посівах часнику і цибулі.

 

Первинне зараження

Сприятливі умови для розвитку

  • Температура повітря – нічна від + 5 до + 10 °с з подальшим підвищенням денної до + 15 +18 °С
  • Наявність вологи не листі на протязі від 1,5 до 7 годин

При таких умовах Несправжня борошниста роса часнику може розвиватися дуже швидко від початкової інфекції повітряними спорами до епідемії.

Критичним моментом розвитку Пероноспорозу може стати період, коли висока вологість зберігається не менше 11 годин, при таких умовах гриб вражає рослина протягом 3-х днів.

Спори можуть долати великі відстані у вологому повітрі.

Якщо ж погода спекотна і суха, то розвиток і прогресування зупиняється і часто припиняється повністю.

 

Первинні джерела захворювання:

  • хворий посадковий матеріал
  • рослинні залишки на полі
  • інструменти та техніка
  • наявність хворих багаторічних цибулинних на сусідніх полях

 

Шляхи розповсюдження

При виникненні сприятливих умов навколишнього середовища, після зимівлі, міцелій гриба з системно інфікованих рослин розповсюджує спори. Після поширення через повітря, ці спори заражають листя цибулинних рослин.

Спори утворюються в нічний час, коли присутня висока вологість повітря і середня температура близько 9 C.

Спори дозрівають рано вранці і поширюються протягом дня. Спори зберігають життєздатність протягом 4 днів.

Проростання відбувається у вільній воді на рослині з оптимальним діапазоном температури води 7-16 C. При цьому для розповсюдження інфекції не обов’язково повинен бути дощ, досить також рясної роси або сильних туманів протягом ночі і в ранкові години.

 

 

Вторинне зараження

Міцелій Peronospora destructor в листі заражених рослин часнику або цибулі виробляє новий урожай спір, так званих конідій. Цикл розвитку приблизно 11-15 днів.

У міру того, як верхні частини листка часнику гинуть, грибок вражає наступну нижню частину листа в кожному наступному циклі спороутворення.

Такі цикли можуть повторюватися кілька разів, поки лист повністю не загине.

Ці повторювані цикли спороутворення можуть призвести до серйозних і тривалих епідемій несправжньої борошнистої роси на часнику, якщо будуть зберігатися сприятливі погодні умови.

 

 

Способи профілактики і боротьби

Профілактика

  • кислі ґрунти сприяють розвитку грибка і в цілому не ефективні для вирощування часнику (показник PH потрібен не менше 6 )
  • використання здорового садивного матеріалу, від перевірених виробників, з якістю, яка підтверджена лабораторно
  • посадка часнику з хорошою вентильованістю (правильні схеми посівів, відсутність великої гряди, та тіні)
  • інспектування рослин – перевірка кінчиків листків два рази на тиждень
  • уникати верхнього поливу. Якщо все ж використовувати полив дощуванням, то робити це на початку дня, так щоб листя могли до вечора висохнути. Несправжня борошниста роса часнику активно утворює спори вночі, коли листя мокрі.

 

Фізичний контроль

Обробка зубків перед посадкою підвищеною температурою:

  • Суха термічна обробка цибулин  – при температурі 40 °С протягом 8 годин сприяє руйнуванню будь-якого внутрішнього міцелію
  • Мокра обробка  – при температурі від 42°С до 50°С на 15-30 хвилин з подальшим просушуванням

 

Хімічний контроль

Фунгіциди для боротьби з пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою) часнику і цибулі

Ридоміл Голд МЦ 68 WG – виробництво Сингента, Швейцарія. Діючі речовини Диметоморф, 640 г/кг Манкоцеб 40 г/кг металаксилу–М. Норма застосування 2,5 л /га, максимальна кратність 3 обробки, не пізніше ніж за 30 діб до збирання врожаю.

Арева Голд ВГ – виробництво АДАМА, Ізраїль. Діючі речовини Диметоморф, 90 г/кг + манкоцеб, 600 г/кг. Норма застосування 1,8 – 2 л /га, максимальна кратність 3 обробки, не пізніше, ніж за 30 діб до збирання врожаю.

Квадріс 250 SC – виробництво Сингента, Швейцарія. Діючі речовини 250 г/л Азоксистробин. Норма застосування 0,8 – 1,2 л /га, максимальна кратність 3 обробки, не пізніше, ніж за 14 діб до збирання врожаю. Обробка – при появі перших ознак захворювання або профілактично.

 


Автори фото:

  • Gerald Holmes, California Polytechnic State University at San Luis Obispo,
  • Howard F. Schwartz, Colorado State University
  • Claudia Nischwitz, Utah State University

 


Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування часнику і часниковий бізнес – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment