Китайський часник обробляють отрутою?

Недовіра до продуктів з Китаю не слабшає. Це стосується і часнику, який на наших прилавках починає з’являтися вже з вересня місяця, а до кінця року повністю замінює вітчизняний.

Останнім часом в Інтернеті на різних іноземних ресурсах почала з’являтися інформація про надмірне використанні хімії при обробці китайського часнику.

Спробуэмо розібратися.

Отже, мусується тема про те, що китайський часник, задля надання привабливого вигляду, відбілюють хлором, а для знищення можливих шкідників – обробляють бромистим метилом (сильною отрутою).

З одного боку така інформація може поширюватися з метою конкурування з китайським часником – адже китайці вирощують 80% світового врожаю часнику і набагато випередили інші країни по обсягу його експорту.

З іншого боку, є об’єктивні факти, які викликають деякі підозри:

  1. Як правило, весь китайський часник в магазині не те що одного кольору, а навіть одного тону.
  2. У нас вітчизняний озимий часник зберігатися максимум до лютого, а китайський часник минулого врожаю можна купити в середині літа.
  3. Китайці поділяють свій часник окремо для поставок в Європу і країни третього світу.
  4. Можу також припустити, що наші імпортери часнику закуповують у Китаї найбільш дешевий часник (мені говорили про закупівельну ціну 0,80$)

Самостійних лабораторних досліджень китайського часнику ми не проводили, тому наступна інформація на рівні чуток з Інтернету:

 

1. Щоб продовжити зберігання і запобігти проростанню китайський часник піддають гамма-опроміненню і обприскують малеїновым гідразидом

maleic-hydrazide-347324Ось такий є опис дії цієї речовини:

Після проведення обприскування рослин діюча речовина проникає всередину листя і поступово пересувається по судинах в плід. Проникнувши в коренеплід, малеїновий гідразид проникає в точки росту, блокує поділ клітин. При цьому тривалість дії становить 8-9 місяців. Діюча речовина блокує поділ клітин, що призводить до пригнічення проростання, при цьому не перешкоджає розширенню клітин.

 

 

  1. Бромистим метилом обробляють китайський часник, щоб позбутися шкідників.

MVapplication

Бромистий метил це газ, який широко використовували раніше в світовому сільському господарстві в якості фуміганту (знищення шкідників шляхом отруєння їх отруйними газами).

Його використання було обмежене Монреальським протоколом (як речовина яка впливає на озоновий шар)

Крім того, начебто (зустрічав тільки непідтверджену інформацію) бромметил у залишковій кількості залишається  в оброблених продуктах. І нібито є допустимий залишковий рівень (поки не можу знайти офіційного документа), але проблема в тому, що його ніхто досконально і  не контролює.

Опосередковано про те, що китайці продовжують використовувати бромметил після його заборони, свідчить те, що вони знаходяться в процесі пошуку аналогів для бромметилу:

«В якості широко використовуваного пестициду, бромистий метил в основному використовується для дезінфекції грунту перед посадкою культур.»

«Для виконання вимог міжнародного співтовариства “за озоноруйнівних речовин Монреальського протоколу”, Міністерство сільського господарства Китаю створило поетапний план відмови від бромистого метилу». Інформація звідси

“Для того, щоб вирішити проблему дезінфекції часнику, гарну дезінфікуючу дію показало використання діоксиду хлору і гіпохлориту натрію” Інформація звідси

 

  1. Є ще припущення, що для того, щоб надати китайського часнику однотонний білий відтінок – його обробляють хлором.

 

kitayskiy chesnok2

Ніяких прямих чи  непрямих підтверджень цьому я не знайшов. Хоча ще раз зверну увагу – китайський часник в лабораторію ми не здавали.

 

Як відрізнити китайський часник в магазині

Основна відмінність китайського часнику – це повністю вирізаний корінь (робиться це китайцями для того, щоб захистити свої сорти часнику від розмноження).

 

kitayskiy chesnok3

 

Висновок – я не хочу сказати, що китайський часник явно хімічно засмічений або шкідливий. Я думаю, все ж певні обмеження щодо використання хімії існують і в Китаї. Крім того, пестициди використовуються при вирощуванні будь-якої сільгосппродукції і в Україні і в Європі. Однак у продажу у нас заборонені препарати відсутні, а ті, які застосовуються, виробляються такими провідними європейськими компаніями як BASF, Bayer, Syngenta.

Тут вже ми, як виробники, повинні намагатися якістю свого часнику витіснити китайський продукт.

 

Доповнено 12.2016

Знайшов ще статтю з інформацією про можливу шкоду китайського часнику. В’єтнамці теж турбуються (оригінал статті тут). Стаття цікава двома моментами:

  1. В принципі робиться досить слушний висновок, що оскільки китайський часник поставлятися в багато країн то його часто перевіряють на шкідливі речовини. І в 2016 році зауважень щодо якості громадськості відомо не було.
  2. У цій статті зібрано декілька раніше засвідчених фактів виявлення у китайському часнику шкідливих (а іноді і заборонених) речовин. Нижче про це докладніше:
  • Міністерство сільського господарства та розвитку сільських районів В’єтнаму, в 2015 році, при контролі китайського часнику в двох пробах виявило перевищення порогу активних речовин засобів захисту рослин (активний інгредієнт Дитіокарбамат)
  • Журналісти видання The Epoch Times проводили опитування китайських фермерів з приводу використовуваних пестицидів і звернули увагу на те, що фермери дуже часто використовують пестициди (Форат, Паратіон (тиофос), Алдикарб ) “кожні 8-10 днів” навіть при продажу часнику на зелене перо  – оригінал статті тут . Всі ці препарати, до речі, відсутні у переліку, дозволених до використання в Україні.
  • У доповіді уряду США опублікованого в 2014 році сказано, що майже одна п’ята частина земель Китаю забруднена важкими металами, такими як кадмій і миш’як, а також нездоровою кількостю пестицидів і добрив. В даний час великі річки Китаю забруднені великою кількістю промислових хімікатів і побутових відходів.
  • Асоціація часникової промисловості Австралії попереджала, що більшість китайського часнику була оброблена хімічними речовинами, щоб зупинити проростання.

 

Ми продовжимо моніторити питання шкідливий чи ні китайський часник і будемо нову інформацію розміщувати тут.

І звичайно стежимо за своїм виробництвом часнику.

Leave A Comment