Канадські виробники часнику розвивають сертифікацію насіння часнику

 

Сертифікована програма допоможе створити основу для заходів боротьби з шкідниками та захворюваннями часнику, які передаються через посадковий матеріал

 

Часникова промисловість в провінції Онтаріо (Ontario) поступово працює над створенням більш чистого насіння часнику, які мають допомогти зменшити передачу хвороби зубочками часнику.

За словами Джоанна Чечалка (Joann Chechalk), президента Асоціації виробників часнику в Онтаріо, на даний час у Канаді немає сертифікованого насіння. Іспанія та деякі інші європейські країни вже досягли результатів у створенні подібного насіння. Проте Канада поки відстає у цьому плані.

Проблема з насінням полягає в тому, що вони знаходяться в очікуванні до наступного сезону посадки дуже тривалий період. За рахунок того, що зубчик часнику являє собою більш м’яке насіння, з тонким рослинним покриттям (порівняно з твердим покриттям більшості насіння, таких як кукурудза, соєві боби), то більшість проблемних захворювань часнику переносяться саме їх насінням.

За словами Майкла Селетти (Michael Celetti) спеціаліста по садівництву Міністерства сільського господарства, продовольства та сільських справ (OMAFRA) через відсутність програми сертифікації, невідомо які шкідники знаходяться в насінні (нематода, фузариум та ін.). При наявності програми сертифікованого насіння, виробники будуть купувати вже чисті від шкідників насіння.

“Нематода – основна хвороба часнику, яка поширюється через його насіння. Як тільки нематода занесена у грунт, впоратися з нею дуже важко. Цей шкідник знаходиться всередині головки часнику, і коли ви постачаєте заражений часник, ви продаєте проблему”, – продовжує Майкл Селетти.

 

 

Проблема полягає ще в тому, що симптоми нематоди можна побачити вже в червні, коли часник починає пускати стрілку. Часник починає чахнути, а листки набувають коричневий колір.

Фахівці OMAFRA працюють над проблемою дослідження боротьби з цим шкідником.

Тим часом, поки програма сертифікації продовжує розроблятися, Майкл Селетти продовжує працювати над обробкою насіння, але отримати схвалення Агентства з регулювання боротьби з шкідниками залишається складним завданням.

За словами Майкла Селетти, незважаючи на відсутність сертифікованої програми, якість насіння часнику значно покращилась в Онтаріо. Однак виробники часнику все ж потребують підтримки провінційного уряду, шляхом розробки ним сертифікованої системи насіння.

 

Український часниковий кооператив “УкрАП” пропонує:

(050) 657 74 75; (067) 446 52 95

 


Джерело:

country-guide.ca


Розмістив: Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

One Comment

  1. БЕРЕЖАНСЬКИЙ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ-Reply
    29.06.2017 at 10:36

    Доброго дня. Я дужи хочу займатися вирощуванням часнику. Це на Закарпатті Ужгородський р-н маю в аренді 4 гектари землі. Чи можна взнати або ви маєти бізнес план по вирощуванні часнику, можливо є якась програма по підтримці і з якими банками Ви працюєти або Ваша асоціаці. Буду дуже вдячний за Вашу підтримку. А можливо хтось вже вирощує на Закарпатті щоб подивитися або спільно робити. Можливо мій тел. 050 417 20 68. Дякую. З повагою Микола.

Leave A Comment