Франція: часник отримує «контрольоване місце походження»

Французи захищають власних виробників часнику. Для цього вперше такій сільгосппродукції як часник присвоюється захищений географічний статус – AOC

 

17 грудня 2015 року Міністерство сільського господарства Франції ухвалило указ, яким затвердило характеристики і надало право використовувати контрольоване місце походження для Фіолетового часнику з Кадуру (Ail Violet de Cadours).

Як розповідають самі французькі фермери, шлях до цього був дуже не простий: ще 15 років тому 60 виробників і трейдерів об’єдналися в Союз, який і звернувся в Національний інститут походження і якості для отримання АОС. Нормальна така бюрократія?

За цей час було проведено ретельний процес, щоб встановити якісні відмінності , історію та особливості місцевого виробництва, і визначити ділянки, які мають право на вирощування даного часнику.

В'язка фіолетового часнику

Що за Фіолетовий часник з Кадуру?

Звичайно, Cadours не єдиний регіон у Франції, де вони вирощують часник.

Але фіолетовий часник з Cadours є воістину унікальним, з його пурпуровими смугами на зубках. Схоже, що вплив місцевого мікроклімату і грунту дійсно надав характерні відмінності цьому часнику.

І місцеві люди настільки пишаються цим часником, що проводять щорічні фестивалі часнику.

Купити часник з Умані у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81

Короткі відомості про часнику з Cadours:

  • специфічний зовнішній вигляд цього часнику проявляється в лушпинні кольору слонової кістки з фіолетовими прожилками
  • як правило, це сорти «Germidour» і «Valdour»
  • вирощується в регіоні Південні-Піренеї на території 106 комун (Кадур це одна з комун)
  • становить 10% виробництва часнику у Франції
  • річне виробництво Фіолетового часник з Кадура досягає 1600 тонн.
  • приблизна площа промислових посівів – 200 Га.
  • це найбільш ранній з французького часнику. На ринок він потрапляє у другий тиждень липня.
  • особливістю вирощування є місцеві грунти з рН більше 7 і змістом глини близько 20%

 

 

косичка з фіолетового часнику

така косичка коштує € 6 за кг

Що дає виробникам часнику Контрольоване місце походження?

Виробники часнику сподіваються на приріст ціни на 20-30% – з 4 євро до 5 євро за кг

У всіх країнах виробники конкурують з китайським часником, а споживач в принципі віддає перевагу місцевим сортам. Маркування місця походження товару є гарантією якості, що сприятиме продажу і більш високому попиту.

Крім того французькі виробники конкурують на власному ринку з іспанськими виробниками часнику (провідною країною виробником в Європі).

логотип фіолетового часнику з Кадура

 


Автор: Андрій Марченко

 


 


 

Ще про ринки та бізнес на часнику

Туреччина: проблеми виробництва та імпорту часнику

Чехія: виробництво часнику зростає

председатель Турецкого союза сельскохозяйственных палат Щемси Байрактар рядки чеснока на поле

Leave A Comment