Чеський часник відроджується. В чому секрет?

Він пережив період забуття і тепер є гастрономічним хітом. Бум, який спостерігається на чеський часник, величезний. Вчені пишуть про нього, шахраї намагаються під виглядом чеського продавати часник з інших країн. Що робить чеський часник таким особливим?

Зовсім недавно здавалося, що чеський часник опиниться в списку вимерлих культур. Делікатес, який існував тільки в пам’яті і на сторінках старих книг. Відомий чеський часник майже зник з-за масового імпорту дешевих іноземних овочів, зокрема, з Китаю. Зростаючий попит на якість продуктів харчування в останні роки, однак, врятував його. “Інтерес до чеського часнику величезний і не знижується. Навпаки, на наш часник зростає попит і за кордоном”, говорить самий відомий селекціонер чеського часнику Ян Козак (Jan Kozák). Більшість зареєстрованих на даний момент чеських сортів розводяться в його господарстві. Його сайт http://www.k-cesnek.cz/

 

Імітування чеського часнику

За даними Союзу овочівників Чехії і Моравії в Чехії щороку споживається 7-8 тисяч тонн часнику. Професійні виробники в 2016 році зібрали врожай з 220 га – близько 1400 тонн, дрібні виробники виростили близько 1 000 тонн. Решта імпортується з-за кордону, в основному з Іспанії, Польщі та Китаю. Однак відмітка на часнику «виготовлено в Чехії» творить чудеса.

“На ринок поставляється величезна кількість контрафактної продукції. Це величезна проблема” каже Козак. “Деякі шахраї настільки винахідливі, що вони вигадують іноземним сортам часнику назви, співзвучні з чеською мовою. І таким чином продають імпортний часник, нібито не порушуючи прав на місцеві сорти, але вводячи в оману покупців” говорить виробник, і згадує іспанський сорт Віолетта, який деякі намагаються продавати як чеський сорт. “Але він ніколи не належав до місцевих сортів” каже Козак.

Фальсифікація чеського часнику зайшла так далеко, що його достовірність перевіряється вченими в лабораторіях. “Ми використовуємо метод,так званої ДНК-дактилоскопії. Такий же метод використовується, щоб визначити батьківство” говорить Ярослав Овесна (Jaroslava Ovesná), представник Науково-дослідного інститут виробництва, який досліджує ДНК часнику.

Ці дослідження мають довгострокову перспективу, і не спрямовані лише на виявлення підробок. У співпраці з колегами з Університету хімії і технології Праги, вчені намагаються як можна більш точно визначити генотипи чеського часнику. “Коли ми провели аналіз чеських і зарубіжних сортів, ми виявили, що група чеських сортів на генетичному рівні принципово відрізняється від закордонних”, говорить Овесна.

Чеський часник відрізняється в основному характерним ароматом і смаком. Крім того, відносно високим вмістом біологічно активних речовин, які є корисними для людського організму. Вчені на даний момент виявили в часнику 589 сполук, біологічну активність з яких мають 262. У ввезених іноземних сортах таких речовин часто менше. “Чеський часник є дійсно винятковим”, каже Козак.

Допис від УкрАП:

З нашої точки зору це маркетинг чистої води. На нещодавній часниковою конференції в Києві від Best Garlic ми дегустували, у тому числі й чеські сорти. Суб’єктивно – вони краще, ніж іспанські, схожі на українські, і може трохи гірше французьких.

Проте, слід віддати належне, що чехи ведуть роботу щодо захисту свого ринку, в тому числі на державному і науковому рівні. В основі – доводячи (природно, перш за все, якістю), що свій часник краще.

 

жінка розвішує чеський часник (чеський часник) фото

 

Зброя проти раку

Позитивні ефекти часнику були відомі вже в стародавньому Китаї. Особливо цінними є  Аліцин, який відповідає за характерний аромат часнику. Також міститься багато вітамінів і речовин з протибактеріальним ефектом. Деякі з них також допомагають знизити рівень холестерину в крові і знизити високий кров’яний тиск.

Доречі, УкрАП вивчало офіційні дослідження на цю тему. Докладніше можна почитати в статті:

Перевірена користь часнику – дослідження та відгуки

Часник також вважається ефективним засобом профілактики раку. Є дослідження, які показують, що його регулярне вживання знижує ризик раку на 30 відсотків. Чеські вчені також зацікавлені у вивченні цілющих властивостей часнику. “Ми намагаємося, щоб охарактеризувати властивості нашого часнику саме з точки зору наявності в ньому корисних речовин”, розповідає Ovesná.

Marek Motyčka, який займається застосуванням часнику в фармакології, звертає особливу увагу на органічно пов’язаний селен і германій. Ці елементи надають профілактичний ефект на серцево-судинні захворювання, які є одними з найбільш частих причин смерті. “Часник є однією з небагатьох рослин, які мають в органічній формі пов’язані селен і германій. Це дуже важливо, тому що зміст цих елементів в чеському ґрунті, як правило, дуже низький” говорить Marek .

Щодо селену, дослідження японських вчених підтверджують його внесок у лікування раку легенів і раку передміхурової залози. “Благотворний вплив селену дуже цікавий для нас, і ми зацікавлені в можливості промислового виділення його з часнику “, каже експерт з переробки лікарських рослин компанії Klášterní officína.

чеський часник (чеський часник) фото

 

Чеський часник – Банк

Ще більшому розвитку вирощування часнику в Чехії перешкоджає відсутність посадкового матеріалу. “Попит набагато перевищує пропозицію, – говорить Владислав Янечек (Vladislav Janeček ) від компанії з продажу насіння чеського часнику Semo . “У цьому році ми не змогли задовольнити всіх.”

Виробники та науковці, які займаються питаннями відродження колись успішних сортів, на щастя, мають надію. Філія Науково-дослідного інституту рослинництва таїть рідкісний скарб часнику. “Зберігання становить близько шістсот п’ятдесят генотипів цієї рослини,” говорить Ovesná.

Детальніше про цю колекції ми писали тут:

Чехія — лідер у збереженні генофонду часнику

У найближчому майбутньому в Чехії збираються продовжувати дослідження, спрямовані на поліпшення результатів вирощування часнику.

 


Оригінал статті: www.tyden.cz


Інформацію підготував – Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.

Leave A Comment