Чехія. Дефіцит часнику через посуху, незначне зростання цін

 

Місцеві виробники стурбовані відсутністю чеського часнику у цьому році. Найбільше занепокоєння фермерів з Південної Моравії, де від посухи втрачено до половини врожаю. Попит на чеський часник продовжує зростати. Ціна при цьому збільшилася незначно.

 

«У цьому році врожай від однієї третини до половини (залежно від сорту) менше, ніж у минулому році. Ми зібрали урожай часнику менше на кілька сотень кілограм», – говорить Томас Краточвіл (Tomáš Kratochvíl) фермер з муніципалітету Dambořice, Південна Моравія.

Причиною значного зниження врожаю порівняно з попередніми роками є посуха.

Також говорить фермер Мартін Пенас (Martin Peňáz) з села Bošovice, Южноморавский край. «Через посуху у цьому році зібрано майже в два рази менше часнику. Часнику мало та він вже розпроданий. Доводиться відмовлятися від нових клієнтів», – говорить Мартін Пенас. При цьому фермери тільки недавно (після кількох тижнів сушіння часнику) почали поставку часнику своїм клієнтам.

Однак не скрізь ситуація з чеським часником погана. Принаймні, за словами голови Овочевого союзу Богемії та Моравії Ярослава Земана (Jaroslava Zemana). «Є області, де часнику більше й де, навпаки, менше. Проблема врожаю зокрема в південній Моравії через тотальну посуху», – говорить Земан. На загальнонаціональному масштабі, урожай часнику зібрано приблизно у такій же кількості, як й в останні роки.

 

 

Також задоволена якістю та кількістю свого врожаю фермер Олена Михулкова (Alena Mihulková) з передгірського регіону Podkrkonoší. Згідно з її слів врожай у цьому році середній. «Хоча посуха і застала нас, але через те, що ми знаходимось практично в горах, ми не відчули її в такій мірі, як в інших країнах», – пояснює Михулкова.

Однак, як і її колега з Bošovic, вона також призупинила продаж. Попит на внутрішньому ринку часнику дійсно в кілька разів перевищує його фактичну пропозицію.

За словами Ярослава Земана чехи споживають близько 1,98 кг часнику на людину в рік. Така кількість відповідає менш ніж тисячі га. «Чеський часник вирощують на площі 350 га. Наше виробництво охоплює близько 35 до 40 % плюс деякий відсоток, який будуть вирощувати громадяни на своїх терасах», – говорить голова Овочевого союзу.

Як мінімум половина часнику Чехія імпортує з Китаю, Франції та Іспанії. «Китайський часник знаходить своїх клієнтів. Але, зрозумійте, що так дешево якість не купиш», – продовжує Земан. Азіатський продукт порівняно з чеським часником містить набагато менше корисних ефірних масел. Його смак гостріше та менше.

«Коли мені потрібно використовувати часник, я беру половину зубчику чеського часнику, в той час як китайського мені потрібно використовувати весь зубчик», – говорить Земан. Це приклад того, як проявляється якість часнику.

Французький та іспанський часник, за його словами, порівняні з якістю чеського часнику.

 

Урожай чеського часнику 2013 року

 

Зростання цін на кілька доларів

Відсутність місцевого часнику призвело до підвищення ціни на нього. «У минулому році ми продавали кілограм часнику за 140 крон (11,93 дол. США), у цьому році – 150 крон (12,78 дол. США) за кілограм», – говорить Томас Краточвіл.

Фермер Олена Михулкова продає від 150 до 170 крон за кілограм. «Ціна збільшується через збільшення мінімальної заробітної плати», – пояснює Олена.

Виробничі площі чеського часнику також поступово збільшуються, хоча й не так швидко. Фермери, особливо з південної Моравії мають надію, що в наступному році урожай буде таким, як і в минулих роках.

 

Український часниковий кооператив “УкрАП” пропонує:

(050) 657 74 75; (067) 446 52 95


Джерела:

byznys.lidovky.cz

blesk.cz


Розмістив: Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment