Часник в Греції. Новий сезон.

 

В залежності від регіону, новий сезон для грецького часнику як і раніше набирає свої обороти.

 

З більш низькими цінами, ніж у минулому році, але з більшою прибутковістю на рік, продається в даний час знаменитий часник з регіону Nea Vyssa, де вирощується велика частина місцевого часнику.

За словами президента місцевого сільськогосподарського кооперативу Тассоса Якмолидиса (Τάσου Γιακμολίδη) з посівів площею 3000 акр, у червні урожай зібраний в середньому 1300 кг / акр, що у два рази більше минулого року. Ціна у червні становила 1,6 євро / кг, у минулому році – 1,8 -2 євро/ кг.

«Попит на грецький часник є, зокрема на сорт Віссас (Βύσσας), який становить гарний комерційний попит», – говорить Якмолидис, відзначаючи, що «з цієї причини у нас поки немає великого імпорту. Може імпорт був у невеликих кількостях, однак це не загрожує споживанню або ціні грецького часнику». За його словами, «грецький часник поки є. І в цьому році, я думаю, ми покриємо потреби місцевого ринку до лютого-березня. Імпортний часник не має такої … великої удачі, тому що споживачі віддають перевагу грецькому. При цьому, місцевого часнику буде недостатньо тільки пару місяців – у квітені та травні». Велика частина грецького часнику даного кооперативу реалізується на внутрішньому ринку, у той час як невеликий відсоток від 10% -15% експортується ними до Румунії, Кіпру, Болгарії та Німеччини.

Посадкові роботи почалися у жовтні місяці та закінчились в перші десять днів листопада з дуже невеликими відмінностями в плані акрів. Високі витрати на вирощування часнику (1,000-1,100 євро / акр) не стимулюють виробників ризикувати та збільшувати свої посіви.

Часник сорту Триполіс (Τρίπολης) також зберігає позитивну тенденцію на внутрішньому ринку країни.

У шести селах регіону вирощується понад 300 акрів цього сорту часнику. Урожай зібраний у червні 2017 року, вже повністю поглинений ринком. Урожайність становила в середньому 15 000 головок / акр. У цьому році виробники зіткнулися з проблемою грибка (ботритісу) та гниття. Однак, це не вплинуло на тенденцію до посилення культивування, який у минулому році й в цьому році має тенденцію до зростання.

«У цьому році ціна може бути трохи нижчою, але вона як і раніше залишається хорошою, та співвідноситься з іншими культурами, таким як картопля», – пояснює Гіоргос Коциопулос, голова місцевої асоціації культурології. Додавши, що це одна з причин збільшення виробництва часнику. Ця тенденція підтверджується збільшенням на 20-30% насіння, які були транспортовані через сільськогосподарську асоціацію Аркадії «Союз». Нарешті, р-н Коциопулос з оптимізмом оцінив зусилля кооперативу по тестуванню органічного землеробства. Органік часник, за його словами, «користується великим попитом як на внутрішньому, так й на зовнішніх ринках».

Муніципалітет Platykampos, регіон Larissa.

Найбільший об’єм часнику, зібраний цього літа у даному регіоні, також вже повністю поглинений місцевим ринком. У порівнянні з минулим роком, обсяг врожаю збільшився незначно.

Так, в сезоні 2016 року урожай збільшився приблизно на 200-300 акрів. Причиною тому була хороша ціна на нього для виробників, які і додали більше посівних площ.

 

Український часниковий кооператив “УкрАП” пропонує:

(050) 657 74 75; (067) 446 52 95


Джерело:

paithros.gr


Розмістив: Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment