Біла гниль часнику. Опис і методи боротьби

Біла гниль  часнику за своїми симптомами дуже схожа на фузариозную гниль, однак вона атакує зростаючий часник швидше і з більшою ймовірністю погубить всю рослину. Біла гниль донця розвивається при більш низьких температурах. Замочування посадкового матеріалу часнику в гарячій воді перед посадкою може зменшити ймовірність білої гнилі, але будьте обережні – занадто висока температура може вбити сам часник.

 
 
 
 



 
 
 
 

У світі Біла гниль сімейства цибулевих, є, ймовірно, найбільш серйозною загрозою для вирощування луків і часнику. Це, безумовно, одна з найбільш важливих загроз в більшості регіонів. Іноді біла гниль займає друге місце після шейковой гнилі (Botrytis allii), плямистості листя (Botrytis squamosa) або несправжньої борошнистої роси (Peronospora).

Присутня вона практично у всіх регіонах, що виробляють цибулинні. Деякі райони змогли продовжувати виробництво, незважаючи на зараження, але хворобу ніколи не булу повністю успішно усунуто. У ряді регіонів ця хвороба була відповідальна за повний крах галузі виробництва цибулинних.

 

 

Назва

Біла гниль донця часнику – збудником даного захворювання часнику є гриб Sclerotium cepivorum або точніше, його стадія телеоморфа – Stromatinia cepivora

Поширене наукове найменування

Stromatinia cepivora (Berk.) Whetzel [анаморфа]

Поширене загальне найменування

Біла гниль часнику та цибулі

Інші наукові найменування

Sclerotium cepivorum Berk.

Stromatinia cepivorum (Berk.) Whetzel [телеморфа] (Berk.) Whetzel

Загальні найменування на різних мовах

Англійською: Allium white rot; bulb rot of onion; onion white root rot; onion white rot

Іспанською: mal del esclerocio de los ajos; podredumbre blanca de la cebolla; pudrición blanca de la cebolla y del ajo

Французькою: pourriture blanche de l échalote; pourriture blanche de l oignon et de l ail; pourriture noire de l ail

 

 

 

Біла гниль часнику дінця – опис

Якщо в полі завелася біла гниль часнику, то може знадобитися багато років на її виведення.

Біла гниль часнику є одним з найбільш руйнівних грибкових захворювань, яке вражає сімейства цибулевих.

Збудник білої гнилі цибулевих – це не той же збудник, який вражає багато інших культур, таких як квасоля, морква, салат, помідори, перець та багато чого іншого.

Зараження коріння грибом відбувається при температурі від 10 до 24 °С з оптимумом 18 °С. В залежності від регіону, хвороба може виникати з пізньої весни до ранньої осені. При більш високих температурах, сповільнюється ріст гриба.

Склероції гриба звільняють спори, які потім заражають коріння і навколишні цибулини.

Склероції – з’являються в міцелії гриба і є формою збереження грибів (стадія спокою, очікування коли минуть несприятливі умови). Вони здатні вижити в такій формі, в поверхневих шарах грунту, на протязі більше десяти років. Поки поруч не виявляться коріння рослини-господаря і не спровокують поширення гриба.

Вважається, що гриби реагують на поширення цибулинними в ґрунті сірки.

 

Симптоми зараження білою гниллю дінця

Рослини можуть бути заражені на будь-якій стадії росту. Однак, перші інфекції, як правило, виявляються в рослинах, які мають від трьох до п’яти листків. Поширення початкових стадій інфекції обмежено кореневою системою.

Перші надземні симптоми інфекції включають пожовтіння листя, починаючи від кінчиків і далі, просуваючись вниз. Спостерігається поступове пожовтіння і відмирання листя протягом декількох днів або тижнів, а у випадку з молодими рослинами може спостерігатися швидке в’янення і відмирання надземної частини. Це не сильно відрізняється від багатьох інших проблем часнику, але біла, пухнаста «сітка» грибів (міцелій) на кінці кореня цибулини, є визначальним симптомом.

На підземної частини сам гриб видно як поверхневий, пухнастий білий міцелій. Коріння поступово руйнуються і грибок викликає м’який, водянистий розпад цибулини, що починається з дінця. Також утворюються чорні сферичні склероції (від 0,2 до 0,5 мм в діаметрі). Вони формуються на дінці і всередині коренів і стебел.

Надземні симптоми звичайно не очевидні, поки збудник не колонізував і частково не піддав гнилі несправжнє стебло і пазухи листя.

 
 
 




 
 
 

Як поширюється біла гниль часнику

Збудник захворювання зазвичай поширюється:

  • перенесенням зараженим грунтом на обладнанні і взутті
  • посадкою інфікованого посадкового матеріалу часнику або цибулі
  • тварини, що харчуються цибулинними, можуть випорожнюватися життєздатними склероциями
  • потоком дощової води з заражених ділянок поля

Також, оскільки коріння часнику часто розміщуються горизонтально, то це забезпечує прямий шлях для переходу від одної до іншого рослині. Тому заражені рослини, як правило, утворюють групу до 40 або більше сусідніх рослин.

Тобто, місця зараження на поле можуть існувати локально, поки гриб не буде рознесений значно далі, ніж від кореня до сусіднього, одним із зазначених вище способів.

 

на фото – місце ураження на полі білою гниллю часнику:

 

Профілактика і контроль білої гнилі часнику

 

Дезінфекція

Кращою профілактикою є хороші санітарні умов. Використовуйте чистий посадковий матеріал часнику, чисті агрегати і техніку. Якщо інфекція не висока – видаляйте заражені рослини з грудкою землі на корені і знищуйте їх.

Грибок, який викликає білу гниль часнику, здатний виживати протягом багатьох років, в стані сухої склероції на поверхні ящиків для зберігання і бункерів і на збиральній та ґрунтообробній техниці.

Для того, щоб грибок не поширювався можна всі поверхні, які могли бути в контакті з цим захворюванням, в тому числі взуття, дезінфікувати відповідним дезинфікуючим засобом.

Обладнання, бункери для зберігання, і т. д., повинні бути промиті високим тиском, а потім продезінфіковані протягом десяти хвилин гипохлоридом натрію або кальцію (наприклад, 1:10 розчин побутової хлорного вапна). Потім промити чистою водою.

На входи в місця зберігання та пакування, а також на виході з полів можна використовувати дезбар’єри (включаючи транзитні ванни і дезінфекцію транспорту на в’їзді) для чого використовуються препарати на основі четвертинного амонію або розчин FAM-30 у розведенні з водою 1:100. Примітка: не всі продукти четвертинного амонію підходять для дезбар’єрів, тому необхідно звертати увагу на етикетку.

 

Стимулювання розвитку грибка

Діаллилдисульфід – органічна речовина, отримана з часнику і цибулі. При внесенні в грунт вона викликає зростання склероцій. Тобто, гриб виходить з «захисної» стадії, але не знаходить відповідної рослини-господаря. Тому гіфи з пророщених склероцій вмирають, що призводить до зниження щільності гриба Sclerotium cepivorum.

Важливо застосовувати стимулятори проростання, коли грунтові умови є найбільш сприятливими для Sclerotium cepivorum. Температура грунту повинна бути вище 9 °С зі стійкою температурою повітря не вище 27 ° C.

 

Термічна обробка грунту

Прогрів грунту може надати обмежений корисний вплив у відносно прохолодному кліматі. Деякі позитивні результати були досягнуті при проведенні експерименту з використанням цього методу.

Грунт влітку покривався чорною плівкою яка пропускала сонячне випромінювання і підвищувала температуру грунту до летальних для склероції рівнів . Час витримки 4-6 тижнів.

 

Хімічні методи

Застосування деяких фунгіцидів є ефективним не тільки для інгібування проростання склероції, але також інгібує ріст міцелію гриба.

Для отримання інформації, щодо встановлених норм застосування пестицидів, можна скористатися наступними ресурсами:

 

 

Заходи при підготовці посадкового матеріалу

  • Максим XL , виробництва Сингента Швейцарія. Діюча речовина 25 г/л Флудиоксоніл 10 г/л металаксилу–М (від пліснявіння насіння, фузаріозної кореневої гнилі, пероноспорозу, аскохітозу).

 

У процесі вегетації при виявленні ознак ураження

  • року кустодія , виробництва Адама, Ізраїль. Діюча речовина тебуконазол, 200 г/л + азоксистробін, 120 г/л
  • Світч , виробництва Сингента, Швейцарія. Діюча речовина 375 г/л Ципродинил 250 г/л Флудиоксоніл
  • Юніформ , виробництва Сингента, Швейцарія. Діюча речовина 322 г/л Азоксистробин 124 г/л металаксилу–М

 

На відео: заходи по перевірці полів часнику на предмет наявності рослин з Білою гниллю, Невада, США

 


Джерела фото:

www.ipmimages.org (Bruce Watt University of Maine, Elizabeth Bush Virginia Polytechnic Institute and State University, Sandra Jensen Cornell University)
www.cabi.org ( Dean A. Metcalf)


Інформацію підготував – Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.

2 Comments

  1. Віктор-Reply
    03.06.2017 at 21:02

    Кинулась біла гниль що робити коштів на дорогі препарати немає звязку з починаючим розвитку бізнесу. Допоможіть порадьте щось дуже прошу

    • Andrey-Reply
      03.06.2017 at 21:20

      Чесно кажучи мені важко запропонувати варіант як можна боротися з захворюваннями часнику без фунгіцидів.
      Але насправді Ви так швидше за все теж нічого не економите.
      Є поняття економічного порогу шкодочинності. Тобто якщо осередок ураження не великий то можна просто видалити ці рослини. Якщо ж захворювання ви виявили в тій стадії коли ще можна його зупинити і врятувати значну частину врожаю – то вигідніше буде застосовувати фунгіциди

Leave A Comment