Бактеріальна м’яка гниль часнику і цибулі

 

 

Бактеріальна м’яка гниль (ще називають – мокра гниль) є захворюванням, яке в першу чергу вражає цибулю, але також може розвиватися і на часнику. Збудником захворювання є бактерії Erwinia carotovora (і кілька інших), які потрапляють у рослини через пошкодження.

 
 
 
 



 
 
 
 

Назва

  • м’яка гниль часнику і цибулі
  • мокра гниль часнику і цибулі
  • англійською: Bacterial Soft Rot
  • французькою: Pourriture molle

 

бактеріальна м'яка (мокра) гниль часнику і цибулі. симптоми на цибулині, фото
 
 
 




 
 
 

Збудники м’якої гнилі часнику і цибулі

Бактерії:

  • Erwinia carotovora підвид carotovorum (синоніми Pectobacterium carotovorum або Bacillus carotovorus)
  • Erwinia chrysanthemi (синонім Dickeya chrysanthem)
  • Pseudomonas gladioli
  • Enterobacter cloacae

 

Бактеріальна м’яка (мокра) гниль вражає також і інші овочі:

  • моркву
  • картоплю
  • капусту
  • перець

 

 

бактеріальна м'яка (мокра) гниль часнику і цибулі. симптоми на листку лука

Симптоми

Бактеріальна м’яка гниль характеризується пом’якшенням і насиченням рідиною одного або декількох зубчиків у цибулині часнику. На цибулі – однієї або декількох соковитих лусок.

Уражені лусочки спочатку стають водянистими від блідо-жовтого до світло-коричневого кольору при зараженні Erwinia chrysanthemi, або сірими при інфікуванні Erwinia carotovora.

Бактеріальна м’яка гниль в основному проявляється на зрілих цибулинах. Тобто захворювання проявляється безпосередньо перед або під час збирання врожаю або при зберіганні.

Шийка заражених цибулин може при натисканні бути м’якою і виділяти густу смердючу рідину.

 

бактеріальна м'яка (мокра) гниль часнику і цибулі. симптоми на листку цибулі, фото

 

 

Умови розвитку хвороби

Найбільше бактеріальна м’яка гниль розвивається на ураженому часнику чи цибулі під час зберігання або перевезення при неналежних умовах.

Однак ця хвороба може досить сильно поширитися і в полі до збору врожаю, після сильних дощів і засихання листя.

Шляхи поширення бактерій:

  • комахи
  • поливна вода (через систему дощування)
  • дощова вода

Потрапляють у рослини бактерії через рани, викликані механічним пошкодженням, або сонячним опіком, а також через личинки комах-шкідників, які переносять бактерії в процесі харчування.

Розвитку бактеріальної м’якої гнилі часнику або цибулі сприяють теплі і вологі умови навколишнього середовища. Оптимальний температурний діапазон +20-30 ° C.

Тим не менш, під час зберігання або перевезення бактеріальна м’яка гниль може розвиватися, коли температура вище +3 °C.

 

 

Контроль захворювання бактеріальна м’яка гниль

  • уникати верхнього поливу (дощування)
  • боротьба зі шкідливими комахами
  • застосування бактерицидів на основі міді
  • уникати пошкодження цибулин під час збору врожаю
  • закладати часник на зберігання тільки після належного просушування
  • температура при зберіганні 0 -2 і вологість не більше 65%

 

 

Фунгіциди для боротьби з бактеріальними захворюваннями часнику

  • Пергадо R 270 WG, ВГ – виробництва Сингента, Швейцарія. Діюча речовина: 25 г/кг Мандіпропамід, 245 г/кг Оксихлориду міді. Розведення 4-5 л препарату на 1 га і на 200-400 л робочого розчину. Застосовують у другій половині вегетації або після граду, зливи, пошкодження комахами.
  • Курзат Р– виробництва Дюпон, США. Діюча речовина цимоксаніл – 4,2%,хлорокис міді – 39,8%. Розведення 2,5-3 кг препарату на 1  га і на 400-600 л робочого розчину. 3 обробки з інтервалом 8-10 діб .

 

На відео бульба картоплі, вражена бактеріальною мокрою гниллю

 


Фото: Howard F. Schwartz, Colorado State University


Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування часнику і часниковий бізнес – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment