Аргентина: хороші перспективи часнику в 2017 році

 

 

Площі під часником в Аргентині на врожай 2017р. орієнтовно зросли на 15% і склали понад 10 тисяч гектар.

Аргентинські виробники вимагають підвищення умов конкурентоспроможності.

 

 

Часник сьогодні одна з культур, яка має великий вплив на економіку аргентинської провінції Мендоса. Не тільки тому, що в цілому його виробничий ланцюжок приносить дохід близько 4 мільярдів песо ($ 258 000 000), з сильним впливом на ринок праці, але й тому, що 10 відсотків експорту з Мендоса належить до цього сектору.

Після двох років хороших міжнародних цін, які сприяли збільшенню посівної площі в провінції на 15 відсотків, сьогодні виробники підняли питання зниження витрат і диверсифікації міжнародних ринків (основна частина експорту часнику з Аргентини припадати на Бразилію).

Площі під посівами часнику в Аргентині в останні роки збільшуються:

  • Сезон 2014/2015 – 7000 га
  • Сезон 2015/2016 – 8500 га
  • Сезон 2016/2017 – 9500 га

Все вказує на те, що на наступний сезон площі зростуть ще на 15 %, зазначають місцеві аналітики.

 

Аргентинська програма розвитку часникової галузі

Поточні завдання аргентинських виробників часнику:

  • знизити витрати на оплату праці
  • використовувати механізацію у вирощуванні, зрошенні та упаковці
  • впровадити стратегії поліпшення садивного матеріалу
  • знизити витрати на логістику

Міністерства агро індустрії і міністерство економіки спільно з виробниками часнику працюють над різними програмами в часниковому секторі. Основне завдання – стимулювання експорту.

Згідно зі статистичними даними Інституту розвитку сільських районів з точки зору обсягів експорту, часник займає в провінції Мендоса третє місце, після продажу вин і сусла.

 

Міжнародний ринок аргентинського часнику має дві серйозні проблеми:

  • залежність від Бразилії (як основного покупця)
  • недоліки в конкуренції проти китайського часнику.

Що роблять виробники?

Вони фінансують групу юристів, яка працює над продовженням антидемпінгових мит на китайський часник (термін дії мит закінчується в наступному році).

Аргентина займала у світі друге місце за експортом часнику але два роки тому була витіснена Іспанією

Іспанія неухильно зростає, обходячи ринки Аргентини та інших країн. З 2003 по 2017 рік, кількість експортованого часнику з Аргентини скоротилася на 28 відсотків.

«Міжнародна ціна на часник дуже хороша. Інакше з великою собівартістю аргентинського часнику нам би було дуже важко. Тим не менш, ми дуже стурбовані ситуацією на наступний рік. Ми знаємо, що наші конкуренти розвивають дуже потужне виробництво» розповідає Даніель Еспозіто, лідер часникової галузі в Мендоса, як виробник, пакувальник і експортер часнику (Компанія VETE S. A) .

Вирішенням проблем експорту бачиться диверсифікація експортних напрямків. Бразилія – як і Мексика вирощує самостійно часник, але цього їм вистачає лише на 33% від загального споживання.

Мексика виступає як одна з великих альтернатив для Аргентини, проте низька купівельна спроможність призводить до того, що мексиканці віддають перевагу більш дешевому китайському часнику.

Другий основний покупець Аргентини – США, який вимагає більш високої якості.

 

 

 

Великі вкладення, високі витрати

Часник є найбільш інтенсивною сільськогосподарською культурою у використанні праці.

Рівень заробітної плати, що виплачується в секторі вирощування часнику становить еквівалент 45 млн. доларів США, а це 30% собівартості вирощування. До цього слід додати сектор доопрацювання та упаковки з витратами на зарплату – 16 млн. доларів США .

Виробники вимагають прийняття норм, які допоможуть їм компенсувати високі витрати в цій діяльності. «Витрати на працю – найбільша частина в собівартості, а також податкове навантаження і ціна агрохімікатів. Збільшення вартості енергії викликало величезні складнощі у виробників так як вони її використовують у значних обсягах для зрошення сільськогосподарських культур.

 

Хороше насіння часнику

Один з основних моментів, що визначає якість часнику – це генетично здорові насіння часнику.

Виробник часнику повинен робити хороший видбір якісного насіння (колір, розмір, дата збору врожаю або строку придатності).

Правда полягає в тому, що іноді в метушні збору врожаю та торгівлі або необхідності залучення коштів, найкращий часник продається.

Кілька років тому Інститут сільськогосподарських технологій розпочав діяльність з підприємцями щодо виробництва незараженого насіння. За принципом in vitro. Це хороший метод для поступового поліпшення виробництва часнику. Таким шляхом видаляються всі віруси з часнику.

Щодо результатів – продуктивний стрибок не настільки великий. Тим не менш, очищення від вірусів і захворювань покращує колір, твердість, питому вагу, зберігання і т. д. А це дуже позитивно для розширення ринків реалізації часнику високої якості.

 

Джерело інформації та фото: losandes.com.ar

 


Андрій Марченко


Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.

Leave A Comment